ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

14/03/2019

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Αλέκου Μιχαλόπουλου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Αλέκου ΜιχαλόπουλουΟ ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Αγωνιστή της Αριστεράς Αλέκου Μιχαλόπουλου.

Ο Αλέκος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 στα Άνω Πετράλωνα. Τον Ιούνιο του 1941 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Με την ίδρυση του ΕΑΜ πέρασε στο ΕΑΜ νέων, συμμετέχοντας στη δημιουργία των συσσιτίων στα σχολεία της κατοχής . Με την ίδρυση του ΕΛΑΣ εντάχθηκε στην ομάδα του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Πετράλωνα. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ πέρασε ως οργανωτικό στέλεχός της για την ανάπτυξη μαζικού νεολαιίστικου κινήματος, παίρνοντας μέρος ως νεολαίος στο γραφείο της ΚΟΒ του ΚΚΕ στα Πετράλωνα. Τον Δεκέμβρη του 1944 ανέλαβε την οργάνωση της ΕΠΟΝ στα Πετράλωνα ως Α` γραμματέας και ταυτόχρονα ως διμοιρίτης της διμοιρίας Επονοελασιτών στα Πετράλωνα. Τον Μάρτιο του 1949 συνελήφθη από την ασφάλεια, βασανίστηκε επί 31 ημέρες στα υπόγεια της ασφάλειας στον Πειραιά, φυλακίστηκε στα Βούρλα, ακολούθησε η μεταγωγή του στην Μακρόνησο και η παραπομπή του στο έκτακτο στρατοδικείο του Πειραιά, όπου, τον Ιούλιο του 1949, καταδικάστηκε, αρχικά σε θάνατο, και στη συνέχεια η ποινή του μετετράπη σε εικοσαετή κάθειρξη. Με το πραξικόπημα του 1967 συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο. Ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για σειρά ετών, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, ενεργός μέλος του αγώνα για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το τέλος της ζωής του, από τις γραμμές της Οργάνωσης Άνω Πετραλώνων-Θησείου.

Ο Αλέκος Μιχαλόπουλος βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για κοινωνική απελευθέρωση και υπήρξε μέχρι τέλους πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.