ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

18/03/2019

Τρ. Αλεξιάδης: Διαβάζει «Καθημερινή» ο κ. Μητσοτάκης;

Τρ. Αλεξιάδης: Διαβάζει «Καθημερινή» ο κ. Μητσοτάκης;Συνέντευξη στο OPEN

Στην εκπομπή ``Τώρα ότι συμβαίνει΄΄ του Open Tv βρέθηκε ο Τρ. Αλεξιάδης και μεταξύ των άλλων δήλωσε:

• Υπάρχει γκρίνια για τους νεοεισερχόμενους του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και για τη συμμετοχή, πρώην στελεχών του, στο ευρωψηφοδέλτιο;

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπήρχε διάλογος, όπως πρέπει να υπάρχει, γιατί δεν είμαστε ένα κόμμα που μιλάει μόνο ο αρχηγός και οι από κάτω χειροκροτούν, αυτά συμβαίνουν σε άλλα κόμματα, δεν έχουμε τέτοια λογική. Κατατέθηκαν στο διάλογο διάφορες προσεγγίσεις και κριτικές και σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε γκρίνια και κόντρα, όπως θέλουν μερικοί να δείξουν, ότι πάμε με προβλήματα συντονισμού στις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχουν αυτά. Στο θέμα της σύγκλισης, κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα συγκρότησης του προοδευτικού πόλου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι από τα σημεία, που όλες οι τάσεις και τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει αυτός ο προοδευτικός πόλος, διότι όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (και όσο έχουμε μπροστά μας τις εθνικές εκλογές σε λίγους μήνες) είναι σαφές ότι θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές λογικές. Θα συγκρουστεί η λογική των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να μας επιστρέψουν στο χθες και η λογική των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να βαδίσουμε στο αύριο, μέσα από ένα ευρύτατο μέτωπο που θα ξεκινά από τον χώρο των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών και θα περιλαμβάνει το χώρο της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

• Πώς θα συγκλίνετε με την Φ. Γεννηματά όταν προσάπτει κατηγορίες στον Πρωθυπουργό με πολύ βαριές εκφράσεις;

Δεν θέλω να κάνω διαγωνισμό με τις εκφράσεις της κ. Γεννηματά που δεν βοηθούν τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ούτε βοηθούν τον πολιτικό διάλογο και πολιτισμό. Αυτοί που τις χρησιμοποιούν έχουν και την ευθύνη αυτών των πολιτικών λόγων, δεν θα μπω σε αντιπαράθεση μαζί της. Σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύγκλιση των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων, αλλά δυστυχώς η κ. Γεννηματά και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν αυτή την αναγκαιότητα. Ο καθένας στην πολιτική παίρνει και τις ευθύνες του, καταθέτει τις προτάσεις του στο λαό και κρίνεται. Αυτά τα περί «απόγνωσης του Πρωθυπουργού», είναι ανεξήγητα. Ο Πρωθυπουργός, το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα, που έχει τεράστιες επιτυχίες στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, είναι στην καλύτερη φάση επιβεβαίωσης του πολιτικού του ρόλου και στα όσα έχει κάνει από το 2015. Το να βγαίνει κάποιος και να λέει αυτά που λέει η κ. Γεννηματά, δείχνει ότι δεν έχει επαφή με την πολιτική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο πολιτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να χαρακτηρίζεται από άλλη φρασεολογία και από άλλα πολιτικά επιχειρήματα. Σέβομαι και αγαπώ τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, δεν ήμουν ποτέ ΠΑΣΟΚ (όπως γράφει το μήνυμα τηλεθεατή), είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σέβομαι όμως τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ και την διεύρυνση που έκαναν σε άλλες εποχές και την προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας.

 

• Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν πίσω από τη ΝΔ…

Τα τελευταία χρόνια δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω μέχρι και 22%. Έχουμε συνηθίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, να χάνουμε δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζουμε στις εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές μάλιστα έπεσαν έξω 8%. Είμαστε σε μια ανοιχτή πολιτική μάχη, δεν θα υπάρχει αυτή η διαφορά και μάλιστα θα είμαστε το πρώτο κόμμα. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στο κάθε κόμμα είναι με ποιούς θα συνεργαστεί αν δεν είναι πρώτο. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα συνεργαστούμε με την ΝΔ και την Χρυσή Αυγή. Ας ξεκαθαρίσουν και οι υπόλοιποι, ειδικά το ΠΑΣΟΚ. Το προγραμματικό σχέδιο με το οποίο εμείς θα πάμε στις εκλογές και μετά τις εκλογές, είναι αυτό που μας επιτρέπει να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τους προοδευτικούς, τους Πράσινους και τους Αριστερούς σε όλη την Ευρώπη.

Και επειδή με ρωτήσατε ποιες εταιρείες έδειχναν μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών του 2015 ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα (και το αμφισβήτησε ο κ.Οικονόμου), δείχνω τους πίνακες:
1.Εταιρεία Rass, 15 /9/2015- Μπροστά η ΝΔ με 0,5%, έπεσε έξω κατά 8%
2. Πανεπιστήμιο Μακεδονία- ΣΚΑΙ, 16/9/2015 – Μπροστά η ΝΔ με 0,5%, έπεσε έξω κατά 8%

Σε ότι αφορά λοιπόν το ζήτημα αυτό, δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις

Σχετικά με τα Δελτία Τύπου της ΝΔ  και την προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την αναφορά του ΠΘ: Καλό είναι ο κ. Μητσοτάκης να διαβάζει λίγο, και μάλιστα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που είναι εφημερίδα που τον στηρίζει. Τον Μάιο του 2011 η εφημερίδα αυτή είχε ένα πολύ ωραίο άρθρο που εξηγούσε τον Λατούς και την θεωρία του. Είναι αυτή η καινούρια αντίληψη (και πολύ σωστή προσέγγιση) για το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν στη χρεοκοπία και που ευθύνονται για τα ζητήματα περιβαλλοντικής καταστροφής τα προβλήματα υγείας, κοινωνικών ανισοτήτων κλπ, την δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης που απέτυχε και εμείς αναζητούμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Ρωτάτε πως πάμε με τα ζητήματα της ανεργίας. Η ΕΡΓΑΝΗ, τον Φεβρουάριο του 2019 κατέγραψε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 28.000, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν κάτι πολύ σημαντικό και πέτυχε, διαψεύδοντας τις αντίθετες προβλέψεις.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το συνολικό πρόγραμμα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία