ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

02/04/2019

Κ. Αρβανίτης: Γιατί ο φόβος είναι ο καταστολέας...

Κ. Αρβανίτης: Γιατί ο φόβος είναι ο καταστολέας...Δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στο παιδί με αυτισμό, η σημερινή. Μια πραγματικότητα που μας τρομάζει όλους, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που διαρκώς φορτίζεται από προκαταλήψεις και σύγχυση, χωρίς σύνορα και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες. Που γεννάει φόβο και ντροπή. Δε θα έπρεπε όμως. Γιατί ο φόβος είναι καταστολέας· μόνο η γνώση είναι δύναμη.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ένα σε κάθε εκατόν πενήντα παιδιά κινείται στο φάσμα του αυτισμού. Μιλάμε εδώ για ένα παιδί με διαφορετικό τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας, που βλέπει όλους εμάς “τους υπόλοιπους” ως διαφορετικούς, σχεδόν ακατάληπτους.

Το πρώτο εργαλείο, για να εντάξουμε αυτά τα παιδιά στην κοινωνία μας, είναι η εντατική και έγκυρη ενημέρωση. Και επειδή, ακριβώς όπως οι ειδικοί, πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος συνιστά ανώτερη αξία από την οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαταραχή, οφείλουμε να εστιάσουμε στον άνθρωπο και να πολεμήσουμε το στίγμα με υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης, επιστημονικές μεθόδους αντιμετώπισης και στήριξης, που αναδεικνύουν και ενδυναμώνουν τις δυνατότητες και τις κλίσεις των παιδιών με αυτισμό.

Γιατί η καλλιέργεια των χαρισμάτων σε κάθε παιδί ξεχωριστά, αναστέλλει τη μη λειτουργική συμπεριφορά του.

Το επόμενο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε αυτή, τη βασική ανάγκη του κάθε ανθρώπου να συνυπάρχει και να δρα μαζί με άλλους ανθρώπους, να εντάσσεται και να λειτουργεί στο πλαίσιο ενός κοινωνικού συνόλου.

Πώς; Ξεκινώντας από τη δημιουργία δομών, υπό την αιγίδα της Πολιτείας, που θα αξιοποιήσουν την τεράστια πείρα των συλλόγων, των ειδικών επιστημόνων, των εθελοντών και όλων όσοι συσσωρεύουν όλα αυτά τα χρόνια γνώση και εμπειρίες, ερήμην του κράτους και με τεράστιες προσωπικές θυσίες.

Διαμορφώνοντας, επιπλέον ,συνθήκες υποστήριξης της οικογένειας που έχει ένα παιδί με αυτισμό. Πλαισιώνοντας την κατά το δυνατό και ενισχύοντας την στην προσπάθεια να του παρέχει την ειδική φροντίδα που απαιτείται.

Θέλουμε να δούμε στην πράξη αυτή τη συνέργεια να αναπτύσσεται με την προσφορά του καθενός, ανάλογα με τα προσόντα που προκομίζει στο χώρο, και το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας. Συνεισφέροντας σε προσωπικό, κτηριακές υποδομές, ερευνητικές πλατφόρμες. Τα συγγενικά πρόσωπα των παιδιών με αυτισμό και οι πρόθυμοι εθελοντές δε γίνεται να πασχίζουν άλλο, μόνοι τους.

Μόνο χτίζοντας επάνω σ’ αυτή την αφετηρία, θα δικαιούμαστε να μιλάμε για το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας, της χώρας μας και της Ευρώπης που θέλουμε.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το συνολικό πρόγραμμα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία