ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

10/04/2019

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Δεν εξαιρείται καμία γυναίκα από τον σεξισμό, ούτε καν η γυναίκα πολιτικός

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Δεν εξαιρείται καμία γυναίκα από τον σεξισμό, ούτε καν η γυναίκα πολιτικόςΠαρέμβαση της αντιπροέδρου της Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη συζήτηση της έκθεσης για τα φαινόμενα της σεξιστικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο των Κοινοβουλίων


Στην παρέμβασή της η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου στην εαρινή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση της έκθεσης για τα φαινόμενα της σεξιστικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο των Κοινοβουλίων, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά διάκριση με βάση το φύλο. Είναι μια διάκριση που προσβάλει, περιφρονεί και απαξιώνει τις γυναίκες. Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, κυρίως στο χώρο εργασίας, δεν οφείλονται ούτε σε ηθικολογία ή σε έναν νέο πουριτανισμό. Έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση, απ’ τη μεριά των γυναικών, ότι ο σεξισμός αποτελεί ακόμα έναν τρόπο υποτίμησής τους απ’ τη μεριά των ανδρών. Ο άνδρας απέκτησε δικαιώματα από τον 18ο αιώνα, ενώ η γυναίκα μόλις τον 20ο αιώνα.
Η πατριαρχική δομή των κοινωνιών εξηγεί τη θέση της γυναίκας σε όλες τις κοινωνίες, δομή που είναι υπεύθυνη για τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώνουν και δικαιολογούν τον σεξισμό. Δεν εξαιρείται καμία γυναίκα από τον σεξισμό, ούτε καν η γυναίκα πολιτικός».

Και κατέληξε λέγοντας: «Υπήρξα Υπουργός Μετανάστευσης το 2015 που εισήλθαν στην Ελλάδα 1 εκατ. πρόσφυγες. Δέχθηκα σεξιστική επίθεση από τους συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους και από τα ΜΜΕ. Δεν μπορούν να ανεχθούν ότι μια γυναίκα μπορεί να ασχολείται με την πολιτική και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

Παρά ταύτα, πιστεύω ότι οι γυναίκες πολιτικοί είναι προνομιούχες, γιατί έχουν δημόσιο λόγο, για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, σε σχέση με άλλες γυναίκες θύματα σεξισμού. Γι’ αυτό οι εκλεγμένες γυναίκες πρέπει να μιλάνε και για τις γυναίκες που δεν έχουν φωνή. Πρέπει να αγωνίζονται και για τις γυναίκες που δεν μπορούν να αγωνιστούν».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το συνολικό πρόγραμμα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία