04/12/2019

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με την τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν

Ενωμένη Κύπρος - Γέφυρα Ειρήνης με την Μέση Ανατολή

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής επισκέφθηκε χθες η τουρκοκύπρια ποιήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Νεσιέ Γιασίν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα για την παρουσίαση ποιητικής της ανθολογίας στα ελληνικά.

Την τουρκοκύπρια αγωνίστρια που με το ποίημά της «Ποιο Μισό», γραμμένο στα 18 της και μελοποιημένο από τον Μάριο Τόκα, συνάντησαν ο συντονιστής του Τμήματος Πάνος Τριγάζης, το μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μαρία Γιαννακάκη και τα μέλη της ΚΕ Αναστασία Σαπουνά και Χρήστος Στάικος.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η Νεσιέ Γιασίν χαρακτήρισε θαρραλέα την δήλωση Ακιντζί για την εισβολή της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία, ενώ τόνισε ότι στηρίζει προσωπικά τις διακοινοτικές πρωτοβουλίες ειρήνης, με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ για λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε, ότι την περίοδο 2002-2004, είχαν πραγματοποιηθεί μαζικότατες διαδηλώσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με σύνθημα «αυτή η πατρίδα είναι δική μας» όπως και «το περιστέρι της ειρήνης χρειάζεται και τις δυο φτερούγες του για να πετάξει».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε η αντίθεση του κόμματος στην «διπλωματία των γεωτρυπάνων» της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για τον πολύτιμο χρόνο που παρήλθε από το Κραν Μοντανά, χωρίς να επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ωστόσο εκτιμήθηκε ότι η τριμερής του Βερολίνου ίσως να σημάνει τον τερματισμό της στασιμότητας. Επίσης, αξιολογήθηκαν πολύ θετικά οι αγώνες των πνευματικών ανθρώπων και της Αριστεράς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και επαναλήφθηκε η πάγια θέση του κόμματος για λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, χωρίς δυνάμεις κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις με επεμβατικά δικαιώματα. Μια τέτοια λύση θα είναι προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού θα μετατρέψει την Κύπρο σε γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι υπέρ της λύσης του Κυπριακού πρέπει να αξιοποιηθεί και η διεθνής «διπλωματία των πολιτών», ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την στήριξη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκαν πρόσκληση της Νεσιέ Γιασίν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση παρουσίασης της ποιητικής της ανθολογίας στην Στοά Βιβλίου την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 13.00.