05/12/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Να γίνουμε πιο ριζοσπαστικοί και τολμηροί, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την διαφάνεια - βίντεο

Ετησίως χάνονται 137 δισ. ευρώ με την φορολογική απάτη, μόνο από τον ΦΠΑ. Μας λείπει η πολιτική βούληση ή οι μηχανισμοί, προκειμένου να κλείσουμε τα παραθυράκια της φορολογικής απάτης;

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ και τις απαιτήσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο συζήτησης δυο φακέλων στους οποίους είναι σκιώδης εισηγητής («Απαιτήσεις για τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών» / «Μέτρα ενίσχυσης της διοικητικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ»), είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Περέιρα για τα 2 Σχέδια Εκθέσεων και ακόμη περισσότερο για τις συμβιβαστικές προτάσεις που μάς έστειλε, οι οποίες δείχνουν πως κατέβαλλε μία προσπάθεια να συμπεριλάβει αρκετές από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους σκιώδεις εισηγητές των άλλων Πολιτικών Ομάδων.
Διαπιστώνω μία ευρεία συναίνεση από τις Πολιτικές Ομάδες, γιατί, όντως, η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ είναι μια πληγή: Κοστίζει στις εθνικές οικονομίες, την ευρωπαϊκή οικονομία και, ιδιαίτερα στους συνεπείς και έντιμους πολίτες και επιχειρήσεις που πληρώνουν με περισσότερους φόρους αυτό που με την απάτη γλιτώνουν όσοι χρησιμοποιούν πλάγια μέσα. Και υπό αυτή την έννοια, η φορολογική απάτη δεν ζημιώνει μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό, γιατί δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την φορολογική απάτη.

Η ίδια η Επιτροπή υπολογίζει πως το ποσό που χάνεται από την φορο-απάτη ετησίως, είναι τεράστιο -137 δισ. ευρώ-. Και αν δούμε την ανάλυση ανά κράτος-μέλος, εκεί υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην έκταση του φαινομένου. Σε αυτό, όμως, που όλοι συμφωνούμε είναι ότι για να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία - δεν μπορεί κάθε κράτος-μέλος μόνο του να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

Και πρέπει να αναρωτηθούμε, κιόλας, για ένα θέμα, όχι τόσο τεχνοκρατικό, αλλά πολιτικό:Γιατί οι περισσότερες αποκαλύψεις για θέματα φορολογικής απάτης, μέχρι τώρα, έχουν γίνει από μερικούς δεκάδες ερευνητές δημοσιογράφους ή κάποιους whistleblowers;Το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί των κρατών-μελών ή της Κομισιόν να ανακαλύπτουν αυτά τα σκάνδαλα πρέπει να μάς κάνει να αναρωτηθούμε: υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης ή μάς λείπουν επαρκείς μηχανισμοί εναρμόνισης της νομοθεσίας για να κλείνουμε ‘’τρύπες’’ και ‘’παράθυρα’’ που επιτρέπουν την απάτη;

Και γι’ αυτό νομίζω ότι οφείλουμε - και το κάνει η Έκθεση με τις προτάσεις της -να ενισχύσουμε την διοικητική συνεργασία, την εναρμόνιση και την ανταλλαγή δεδομένων και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ριζοσπαστικοί και τολμηροί σε μερικά πράγματα και, γι’ αυτό θα ήθελα να κάνω ορισμένες πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις: Να ενισχύσουμε την διαφάνεια και την πρόσβαση στα δεδομένα. Πιστεύω πωςμε πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, τα δεδομένα πρέπει να κρατούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορεί να ολοκληρώνεται ο σχετικός έλεγχος, και να μην εξασφαλίζεται η απάτη. Το δεύτερο είναι πως χρειάζεται πιο αυστηρή τιμωρία των εταιριών, οι οποίες χρησιμοποιούν την πρακτική της φορολογικής απάτης. Και, επίσης, νομίζω ότι τα θέματα της φορολογίας και του ΦΠΑ θα πρέπει να τα δούμε πιο οριζόντια για να καλύψουμε μέσα εναρμόνισης και νομοθετικά-διοικητικά κενά, καθώς οι επιχειρήσεις στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου εκμεταλλεύονται, ιδιαίτερα, αυτά τα κενά για να κάνουν φορολογική απάτη.

Με αυτό το πνεύμα, θα κινηθούμε στην ψηφοφορία σε λίγες ώρες.

Ευχαριστώ».