ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2019

Γ. Μπουρνούς: Δεν είστε πια μαθητευόμενοι Μάγοι - Είστε μαθητευόμενοι Μάκρι και αργά ή γρήγορα θα έχετε την τύχη του Αργεντινού προέδρου - βίντεο

Γ. Μπουρνούς: Δεν είστε πια μαθητευόμενοι Μάγοι - Είστε μαθητευόμενοι Μάκρι και αργά ή γρήγορα θα έχετε την τύχη του Αργεντινού προέδρου - βίντεο



Βασικά σημεία της παρέμβασης του Αν. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα αθλητισμού, στη σημερινή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020

 

Συζητείται σήμερα το Σχέδιο Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:

Μιας κυβέρνησης που ανέλαβε τη χώρα και την εθνική οικονομία απαλλαγμένη από τα Μνημόνια και την έξωθεν εποπτεία κι επιτήρηση.Που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ γεμάτα ταμεία, 37 δις αποθεματικά, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και, εν τέλει, πρόσφορο έδαφος για την άσκηση δίκαιης και αποτελεσματικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με άμεσα οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος στήριξε με βαριές θυσίες την προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση, πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, καταθέτει σήμερα ένα προϋπολογισμό που δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς.

Έναν προϋπολογισμό, που η κατανομή των πόρων του, θυμίζει προϋπολογισμούς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης:

--Διογκώνει τις ανισότητες.

--Αντί να ενισχύει, πλήττει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη

--Με οριζόντιες πολιτικές ξαναπροσφέρει απλόχερες φοροελαφρύνσεις στην οικονομική ελίτ, ενώ η γενναιοδωρία της κυβέρνησης εξαφανίζεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων.

--Μικραίνει το κοινωνικό κράτος, αντιστρέφει την τάση προσέγγισης του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε παιδεία και υγεία που υπήρχε επί Σύριζα

Όσον αφορά στον Τομέα ευθύνης μου, τον Αθλητισμό, ο προϋπολογισμός σας δείχνει πώς αντιλαμβάνεστε τη σημασία του. Μειώνετε τον προϋπολογισμό του αθλητισμού, ενώ τα δημοσιονομικά της χώρας είναι ασύγκριτα καλύτερη από πέρυσι.

Από τις πρώτες ενέργειές σας η κατασυκοφάντηση της συμφωνίας της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων, αποκρύπτοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που δίνονταν επέστρεφε στο δημόσιο μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Αποκρύψατε την ανταποδοτικότητα αυτής της συμφωνίας για τον πολίτη, δηλαδή την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους αγώνες ενός λαοφιλούς αθλήματος. Ενώ μέσω της συμφωνίας ενισχυόταν και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Η δήθεν ευαισθησία σας για τα χρήματα του φορολογούμενου φάνηκε στη συνέχεια όταν μειώσατε στο μισό τη φορολογία στα συμβόλαια των Αθλητικών Ανώνυμων Εταιρειών.

ΕΣΕΙΣ λοιπόν χαρίζετε λεφτά στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε ανταπόδοση για τον ελληνικό λαό. Ίσα ίσα τον σπρώχνετε στις ιδιωτική πλατφόρμα του χορηγού σας.

Το 2020 είναι ολυμπιακή χρονιά και όλες οι ομοσπονδίες που καλλιεργούν Ολυμπιακά Αθλήματα προετοιμάζουν τους αθλητές τους και θα έχουν αυξημένες ανάγκες. Η κυβέρνηση του Σύριζα εξασφάλιζε προς διευκόλυνσή τους ετήσια αύξηση 10%. Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε μείωση των επιχορηγήσεών τους.


Επί των ημερών μας θεσπίστηκε πρόγραμμα υποτροφιών για νέους αθλητές και αθλήτριες με υψηλές επιδόσεις. Θα το συνεχίσετε;

Για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται και αθλητικές υποδομές, παρατηρούμε μείωση 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνδυασμό με την υπονόμευση του Φιλόδημος ΙΙ βάζετε σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για αποκατάσταση υποδομών και δημιουργία νέων.

Δεν αφήνετε περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Την ώρα που χαρίζετε εκατομμύρια σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες δεν δείχνετε την ίδια γενναιοδωρία σε δράσεις όπως το μάθημα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία, την εισαγωγή φυσικής αγωγής στα σωφρονιστικά καταστήματα ή τις αθλητικές υποδομές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει ένα προϋπολογισμό καθρέφτη της του νεοφιλελεύθερου δογματισμού.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την παγκόσμια κρίση του 2008, σαν να μην υπήρξαν ποτέ τα τερατώδη ελλείμματα Καραμανλή Αλογοσκούφη.
Σαν να μην υπήρξε ποτέ η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση Σαμαρά Βενιζέλου.

Δεν είστε πια μαθητευόμενοι μάγοι, είστε μαθητευόμενοι «Μάκρι» και αργά ή γρήγορα θα έχετε την τύχη του. Ελπίζω όχι πολύ αργά για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Συζητείται σήμερα το Σχέδιο Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μιας κυβέρνησης που ανέλαβε τη χώρα και την εθνική οικονομία απαλλαγμένη από τα Μνημόνια και την επιτροπεία της Τρόικα. Μιας κυβέρνησης, η οποία παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ γεμάτα ταμεία, 37 δις αποθεματικά, εξορθολογισμένα δημοσιονομικά, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και, εν τέλει, πρόσφορο έδαφος για την άσκηση δίκαιης και αποτελεσματικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με άμεσα οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος στήριξε με βαριές θυσίες την προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης της χώρας επί πολλά έτη. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση, πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, καταθέτει σήμερα έναν προϋπολογισμό που δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Έναν
προϋπολογισμό, που η κατανομή των πόρων του, θυμίζει προϋπολογισμούς που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης

• Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις εισοδηματικές ανισότητες αλλά αντιθέτως τις διογκώνει. Συνεχίζεται η αποδόμηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, κατάφερε να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.

• Η μεσαία τάξη, που τόσο χρησιμοποίησε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία μοιράζοντας υποσχέσεις και καλλιεργώντας ελπίδες, κατά την προσφιλή της τακτική, όχι μόνο δεν ενισχύεται αλλά πλήττεται ακόμα περισσότερο.

• Με τις οριζόντιες πολιτικές παρέχετε ξανά πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις στην οικονομική ελίτ, ενώ αντίθετα η γενναιοδωρία σας φαίνεται να χάνεται όσον αφορά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν θα δει επί της ουσίας καμία βελτίωση.

• Το κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται. Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκε και πέτυχε πολλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση που υπήρχε για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε παιδεία και υγεία, αντιστρέφεται πλήρως με αυτό τον προϋπολογισμό. Όσον αφορά στον τομέα ευθύνης μου, τον Αθλητισμό, φέρνετε έναν προϋπολογισμό ενδεικτικό του τρόπου που αντιλαμβάνεστε την σημασία του. Μειωμένο. Μειωμένο από πέρσι ενώ η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ασύγκριτα καλύτερη. Ενδεχομένως, οι προτεραιότητες σας να είναι άλλες. Από τις πρώτες ενέργειες σας, άλλωστε, ήταν να κατασυκοφαντήσετε μια συμφωνία της ΕΡΤ, που αφορούσε τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων, μιλώντας για υπέρογκο κόστος και δήθεν «χάρισμα» χρημάτων σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, αποκρύπτοντας σκοπίμως ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ποσών αυτών επέστρεφε στο δημόσιο είτε μέσω της άμεσης είτε μέσω της έμμεσης φορολογίας. Αποκρύψατε, επίσης, την ανταποδοτικότητα αυτής της συμφωνίας για τον πολίτη, ο οποίος απολάμβανε σε ελεύθερο περιβάλλον τους αγώνες του συνόλου των λαοφιλών αθλημάτων. Ενώ, παράλληλα ενισχυόταν με ένα ποσοστό επί της συμφωνίας ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός. Βέβαια η «ευαισθησία» σας για τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου φάνηκε εκ των υστέρων όταν πολύ πρόσφατα μειώσατε στο μισό την φορολογία στα συμβόλαια των παικτών των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών με πρόσχημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον επαγγελματικό αθλητισμό. ΕΣΕΙΣ λοιπόν χαρίζετε λεφτά στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ (ακόμα δεν μας είπατε πόσα), χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για τον λαό. Ίσα-ίσα τον σπρώχνετε να πάρει συνδρομή στην ιδιωτική πλατφόρμα του κομματικού σας χορηγού.

Κύριοι της κυβέρνησης, το 2020 είναι ολυμπιακή χρονιά και όλες οι ομοσπονδίες που καλλιεργούν Ολυμπιακά Αθλήματα βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας των αθλητών τους για το Τόκυο. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές απαιτήσεις τους θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, όπου, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε, προς διευκόλυνση του έργου τους, μια ετήσια αύξηση που άγγιζε το 10%. Πολύ φοβάμαι, βλέποντας τις μειωμένες μεταβιβαστικές δαπάνες, ότι η ολυμπιακή προετοιμασία τίθεται εν αμφιβόλω με άγνωστα αποτελέσματα για τους αθλητές. Περαιτέρω, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και ως προς τις παροχές προς τους νέους αθλητές. Επί των ημερών μας θεσπίστηκε και υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα υποτροφιών για νέους αθλητές και νέες αθλήτριες με υψηλές επιδόσεις έως 22 ετών. Θα το συνεχίσετε; Το έχετε προβλέψει στον προϋπολογισμό σας;
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρατηρούμε κι εκεί μια μείωση της τάξεως των 9.οοο.οοο ευρώ, μέσω των οποίου χρηματοδοτούνται και έργα αθλητικών υποδομών. Η περαιτέρω αυτή μείωση σε συνδυασμό με την υπονόμευση του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ, θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των υφισταμένων υποδομών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εγκαταλείψει στην τύχη τους, καθώς και για την δημιουργία νέων ανά την Επικράτεια.

Ο προϋπολογισμός αυτός δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάπτυξητου Ερασιτεχνικού Αθλητισμού ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο το έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πεδίο. Την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε ανώνυμες αθλητικές εταιρίες μέσω της μείωσης, πάνω από 50%, στη φορολογία των συμβολαίων των παικτών, η κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια γενναιοδωρία, μέσω του προϋπολογισμού που καταρτίζει, σε δράσεις όπως το μάθημα εκμάθησης κολύμβησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την εισαγωγή της φυσικής αγωγής στα σωφρονιστικά καταστήματα, την στήριξη νέων αθλητών με υποτροφίες και την συνολική διευκόλυνση της ανάπτυξης με έργα αθλητικής υποδομής.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παρουσιάζει ένα προϋπολογισμό «καθρέφτη» του νεοφιλελεύθερου δογματισμού, που θυμίζει θρησκευτικό φονταμενταλισμό.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την παγκόσμια κρίση του 2008,
Σαν να μην υπήρξαν ποτέ τα τερατώδη ελλείμματα Καραμανλή – Αλογοσκούφη,
Σαν να μην υπήρξε ποτέ η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση επί Σαμαρά – Βενιζέλου,

Μετά από όλα αυτά, δεν είστε πια μαθητευόμενοι μάγοι. Είστε «μαθητευόμενοι Μάκρι» και αργά ή γρήγορα θα έχετε την τύχη του. Ελπίζω όχι πολύ αργά για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ