ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2019

Κ. Βέττα: O προϋπολογισμός εκτός από ανεδαφικός και ουτοπικός, δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός - βίντεο

Κ. Βέττα: O προϋπολογισμός εκτός από ανεδαφικός και ουτοπικός, δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός - βίντεο



 Ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020. Η κ. Βέττα αναφέρθηκε σε επιμέρους σημεία (ανάπτυξη, περιβάλλον και ενέργεια, κοινωνική πρόνοια, αγρότες, πολιτισμός και αθλητισμός) αναδεικνύοντας την παραπλανητική και μεροληπτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας όπως αυτή εκφράζεται και με τον προϋπολογισμό​του Υπουργείου Οικονομικών.

H κ. Βέττα ανέφερε, εκτός των άλλων: «Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, αποτελεί κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καθώς αξιολογείται η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, όμως αποτελεί και τη λυδία λίθο για τη σύγκριση των πολιτικών εξαγγελιών της ΝΔ σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και με τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στις θυσίες των πολιτών οφείλεται η δυνατότητα να καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, έπειτα από χρόνια επιτροπείας, επιτήρησης και φτωχοποίησης, που προήλθαν από τις πράξεις και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«...προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, παρά τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών για σημαντικά χαμηλότερη αύξηση.

Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά έχετε αποδείξει –από κοινού πολλές φορές με το ΔΝΤ, το οποίο επίσης συστηματικά έπεφτε έξω στις εκτιμήσεις του- ότι η πρόβλεψη για την οικονομική επέκταση της χώρας δεν είναι το δυνατό σας σημείο.

Θυμίζω ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν, ακόμα και τις χρονιές που το ΑΕΠ καταβαραθρωνόταν με μειώσεις έως και 7%, ότι θα υπήρχε ελάχιστη μείωσή του.

Έστω, για την οικονομία της συζήτησης, ότι θα επιτευχθεί αυτός ο δείκτης. Θα περίμενε κανείς ότι θα προβλέπετε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,6%.

Βλέπετε, ο ελληνικός λαός θυμάται, παρά την πλύση εγκεφάλου που επιχειρούν τα φιλικά σας ΜΜΕ ότι είχατε εξαγγείλει αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Δυστυχώς για τους ανθρώπους που σας πίστεψαν πουθενά δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό αυτή η πρόβλεψη…»

 

«...κατορθώσατε ώστε ο προϋπολογισμός εκτός από ανεδαφικός και ουτοπικός να μην είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός.

Είναι ένας προϋπολογισμός ταξικός, που μεροληπτεί υπέρ των λίγων, μειώνει τα εργαλεία του κράτους και τις δυνατότητες άσκησης προνοιακής πολιτικής.

Είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός, χωρίς να υπάρχουν πλέον μνημόνια. Μάλλον τελικά, οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν ήταν τόσο ξένες για εσάς και για αυτό τις επαναφέρετε.

Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται όμως σαν τραγωδία την πρώτη φορά, σας υπενθυμίζω ότι την δεύτερη επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Μια φάρσα και μια συμπαιγνία ενάντια στον ελληνικό λαό, που και αυτή την φορά θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα σας».

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Αγαπητοί συνάδερφοι,
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, αποτελεί κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καθώς αξιολογείται η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, όμως αποτελεί και τη λυδία λίθο για τη σύγκριση των πολιτικών εξαγγελιών της ΝΔ σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και με τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στις θυσίες των πολιτών οφείλεται η δυνατότητα να καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, έπειτα από χρόνια επιτροπείας, επιτήρησης και φτωχοποίησης, που προήλθαν από τις πράξεις και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Για τον προϋπολογισμό του 2020, πριν εστιάσω σε συγκεκριμένα σημεία του, θα αναφέρω τα εξής: παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες, είναι ανεδαφικός, ουτοπικός θα έλεγα καλύτερα, με ισχυρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και περιορισμό των κρατικών δαπανών σε μια σειρά από τομείς προνοίας και κοινωνικής πολιτικής.
Θα εστιάσω σε μερικά παραδείγματα, σε ορισμένους μόνο κλάδους, ακριβώς για να αναδείξω την παραπειστική και παραπλανητική πολιτική της ΝΔ τόσο προεκλογικά, όσο και με τη σημερινή κατάθεση του προϋπολογισμού.
Στα ζητήματα ανάπτυξης, πρώτα: προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, παρά τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών για σημαντικά χαμηλότερη αύξηση.
Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά έχετε αποδείξει –από κοινού πολλές φορές με το ΔΝΤ, το οποίο επίσης συστηματικά έπεφτε έξω στις εκτιμήσεις του- ότι η πρόβλεψη για την οικονομική επέκταση της χώρας δεν είναι το δυνατό σας σημείο.
Θυμίζω ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν, ακόμα και τις χρονιές που το ΑΕΠ καταβαραθρωνόταν με μειώσεις έως και 7%, ότι θα υπήρχε ελάχιστη μείωσή του.
Έστω, για την οικονομία της συζήτησης, ότι θα επιτευχθεί αυτός ο δείκτης. Θα περίμενε κανείς ότι θα προβλέπετε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,6%.
Βλέπετε, ο ελληνικός λαός θυμάται, παρά την πλύση εγκεφάλου που επιχειρούν τα φιλικά σας ΜΜΕ ότι είχατε εξαγγείλει αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Δυστυχώς για τους ανθρώπους που σας πίστεψαν πουθενά δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό αυτή η πρόβλεψη…
Σε ένα άλλο πεδίο που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, στα ζητήματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βλέπουμε την εξελισσόμενη ιδιωτικοποίηση φορέων και δικτύων (ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ), ενώ το κράτος παραχωρεί χρήσιμα εργαλεία για την άσκηση ενεργειακής πολιτικής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το μόνο στοιχείο που αφορά την επένδυση είναι οι «δαπάνες και επιχορηγήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις». Απόν πάλι το δημόσιο…
Για τη ΔΕΗ που, και με το καινούριο ΕΣΕΚ, την ξεπουλάτε σταδιακά και δημιουργείτε ανασφάλεια σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα στους κατοίκους περιοχών, όπως η Κοζάνη, δεν έχετε καμία πρόβλεψη για ενίσχυση μέσω κρατικού προϋπολογισμού.
Επίσης, δεν προβλέπονται έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων, δεν υπάρχει καμία μνεία για το πρόγραμμα Ηλέκτρα, δεν υπάρχει δαπάνη για την επανασύνδεση καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα που είχαμε εμείς εισαγάγει το 2018.
Στο ζήτημα της πρόνοιας και των κοινωνικών παροχών, έχουμε κατάργηση της 13ης σύνταξης, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκ. Ευρώ, μείωση των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή τα επιδόματα για ΑμεΑ, τα οικογενειακά και τα επιδόματα ενοικίου κατά 367 εκατομμύρια.
Μείωση των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων για τον ΟΑΕΔ, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ, ενώ, η πολυπόθητη μείωση των εισφορών για κάθε εργαζόμενο θα ανέλθει στο υψηλότατο ποσό των 4 ευρώ τον μήνα…
Για τους νέους επιστήμονες, προβαίνετε σε επικοινωνιακά μέτρα που αφορούν 500 μόλις άτομα, την ώρα που οι πολιτικές σας είχαν απομακρύνει από την χώρα δεκάδες χιλιάδες, και δεν ασχολείστε καθόλου, ούτε καν ενημερώνετε για το τι θα κάνετε με τους 4.000 επιστήμονες που είχαν ενταχτεί σε εργασιακά προγράμματα.
Αγνοείται δηλαδή τις συστάσεις ακόμα και οργανισμών που δεν φημίζονται για την αριστερή τους ματιά, όπως ο ΟΟΣΑ, που υποστηρίζουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και πρέπει να αμβλύνονται με στοχευμένα μέτρα.
Για τους αγρότες, επίσης, δεν προβλέπεται καμία ελάφρυνση στη φορολογία των συνεταιρισμών, ενώ ο προϋπολογισμός του αρμόδιου Υπουργείου είναι μειωμένος κατά 50 εκατομμύρια ευρώ…
Στον πολιτισμό, ο φετινός προϋπολογισμός δυστυχώς επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη προτάσεων και μακρόπνοου σχεδιασμού στον Πολιτισμό και την απαξίωση του ρόλου του Υπουργείου Πολιτισμού στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.
Εκτός του γεγονότος ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019 κατά 14 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει μεγάλη ασάφεια για τις δαπάνες, ασάφεια που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις σας.
Για παράδειγμα, προβλέπονται 70 εκ. τακτικής χρηματοδότησης και 19 εκ από ΠΔΕ για μια νέα, απροσδιόριστη κατηγορία, τον «Επιτελικό συντονισμό», δαπάνες δηλαδή που αγγίζουν το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού. Ο… λεγόμενος «επιτελικός συντονισμός» κοστίζει περισσότερο από τις δαπάνες για τις τέχνες και τα γράμματα, ενώ απορροφά διπλάσιους πόρους από το ΠΔΕ σε σχέση με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως σε ποιες συγκεκριμένες δαπάνες θα διοχετευτούν αυτά τα ποσά τη στιγμή λ.χ. που ο Σύγχρονος Πολιτισμός παρουσιάζει σημαντική μείωση. Εντάσσονται για παράδειγμα στον “επιτελικό συντονισμό” τα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα γραφείων των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων;
Είναι σαφές ότι αυτή η υπερσυγκέντρωση πόρων του υπουργείου βρίσκεται στον άμεσο έλεγχο των πολιτικών γραφείων χωρίς λογοδοσία και σχεδιασμό. Η χθεσινή μη απάντηση, άλλωστε, της κ. Μενδώνη επί του συγκεκριμένου, αφορούσε ένα μέρος μόνο των κονδυλίων αυτών. 
Και συγκεκριμένα αναφέρομαι στον κωδικό 501, δηλαδή μόνο για τα 23 εκ. του τακτικού προϋπολογισμού συν 20 εκ. για τον σύγχρονο, δηλαδή αφορούσε μόνο 43 εκ από τα 89.  
Στον αθλητισμό, παρατηρείται και εδώ μείωση του προϋπολογισμού, ενώ για τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων η μείωση είναι 9 εκατομμύρια ευρώ! Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι πρόκειται για Ολυμπιακή χρονιά, μια χρονιά που παραδοσιακά ο προϋπολογισμός είναι σημαντικά αυξημένος. Εμείς, υπενθυμίζουμε, παρά την οικονομική ασφυξία, μπορέσαμε και δίναμε αυξήσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες που έφταναν ακόμη και το 10% τα προηγούμενα χρόνια.
Φαίνεται, ότι το δωράκι προς τις ανώνυμες εταιρίες με τη μείωση της φορολόγησης που υπήρχε στους υψηλά αμειβόμενους αθλητές, δεν σας αφήνει να δώσετε παραπάνω χρήματα στη βάση του αθλητισμού, στους εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές και προπονητές σε όλη την Ελλάδα….
Εν κατακλείδι, κατορθώσατε ώστε ο προϋπολογισμός εκτός από ανεδαφικός και ουτοπικός να μην είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός.
Είναι ένας προϋπολογισμός ταξικός, που μεροληπτεί υπέρ των λίγων, μειώνει τα εργαλεία του κράτους και τις δυνατότητες άσκησης προνοιακής πολιτικής.
Είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός, χωρίς να υπάρχουν πλέον μνημόνια. Μάλλον τελικά, οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν ήταν τόσο ξένες για εσάς και για αυτό τις επαναφέρετε..
Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται όμως σαν τραγωδία την πρώτη φορά, σας υπενθυμίζω ότι την δεύτερη επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.
Μια φάρσα και μια συμπαιγνία ενάντια στον ελληνικό λαό, που και αυτή την φορά θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ