17/12/2019

Ευκλ. Τσακαλώτος: Έχετε καταθέσει έναν προϋπολογισμό που συντονίζεται απολύτως με τις αποτυχημένες πολικές που εφαρμόστηκαν στις αναπτυγμένες οικονομίες - βίντεο

Ομιλία του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020

Ο Προϋπολογισμός είναι μία ευκαιρία για μια συζήτηση για το σύνολο της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής. Ξεκινάω λοιπόν από τη μεγάλη εικόνα:

Παντού σε ΕΕ και Αμερική:

· Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μείωση των επενδύσεων

· Τα τελευταία 20 χρόνια επιβραδύνεται η ανάπτυξη και οι προβλέψεις είναι δυσμενείς

· Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε στασιμότητα στους μισθούς και πενιχρά αποτελέσματα για την παραγωγικότητα

Καταθέτουμε πίνακες και στοιχεία για Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου, Ανάπτυξη, μισθούς και παραγωγικότητα

Ποιοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες, οι Συριζαίοι; Όχι φυσικά.

Γιατί πιστεύετε ότι οι πολιτικές που δεν απέδωσαν στις αναπτυγμένες χώρες θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα;

Η μείωση φόρων οδηγεί αυτομάτως στην ανάπτυξη;

Στα μη εμπορεύσιμα αγαθά βασικό ρόλο παίζει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι στο οποίο δεν έχετε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Στα εμπορεύσιμα αγαθά παίζουν ρόλο οι φόροι αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις, η κατάρτιση των εργαζομένων και ο προγραμματισμός.

Οι μη στοχευμένες μειώσεις φόρων και το QEδε λειτούργησαν για την βελτίωση της χαμηλής παραγωγικότητας και τις επενδύσεις αλλά κατευθύνθηκαν στο χρηματοπιστωτικό τομέα

Μήπως πρέπει να κάνουμε πιο συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, με κίνητρα σε επιχειρήσεις για επένδυση, πράσινη ανάπτυξη και καινοτομία; Να γυρίσουμε δηλαδή στη Βιομηχανική Πολιτική που εγκαταλείφθηκε στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού; Έχουμε 3-4% καθαρές επενδύσεις το γνωρίζετε αυτό.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη στασιμότητα των μισθών, με περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων, και διαπραγματεύσεων; Καταθέτουμε στοιχεία ότι μόνο με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αυξήθηκαν οι μισθοί.

Γνωρίζετε τις μελέτες του ILOγια τη Γερμανία για τη στασιμότητα των μισθών, περιμένετε να το ρυθμίσει και αυτό η ελεύθερη αγορά;

Για τις περιφερειακές ανισότητες τι κάνετε;

Για τις κοινωνικές ανισότητες έχω καταθέσει στοιχεία πολλές φορές, αποτελούν το βασικό πρόβλημα, και τις αντιμετωπίζεται με 50-60 ευρώ στο πιο φτωχό 10% και 500 ευρώ στο πιο πλούσιο; Με το 1,2 δις να κατευθύνεται κατά 10% σε δαπάνες και 90% σε φόρους με μία μικρή βελτίωση 20-80% για το 2020;

Έχετε σκοπό να πάτε τις δαπάνες υγείας στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7%, όπως στόχευε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Διατείνεστε ότι ο ελληνικός λαός δεν επιβίωσε με επιδόματα, μήπως να τα καταργήσουμε και να θεσπίσουμε ένα και μοναδικό για την ανάκαμψη του ρεμπέτικου τραγουδιού ώστε να εκφράζουμε τον πόνο μας;

Ούτε η ΕΡΕ πίστευε στα επιδόματα είχε όμως τον αυταρχισμό, που αυτόν τον αυταρχισμό βλέπουμε να επιστρέφει, αφού οικονομικά δεν μπορείτε να ενσωματώσετε τα κομμάτια των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Π/Υ δεν αφορά μόνο το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά τη γενική ευημερία, την ανάπτυξη, τους μισθούς, την περιφέρεια, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, την πράσινη ανάπτυξη. Αντί αυτού εσείς έχετε καταθέσει έναν Π/Υ που συντονίζεται απολύτως με τις αποτυχημένες πολικές που εφαρμόστηκαν στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Καλούμε τα κόμματα Μέρα25, ΚΚΕ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ να συμπορευτούν μαζί μας στη διεκδίκηση οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και να μην εξαντλήσουν τη αντιπολιτευτική τους γραμμή στη διεκδίκηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μεριδίου από το εκλογικό σώμα.

Να μας αναγνωρίσουν την αύξηση των κονδυλίων για την πρόνοια από 700εκ σε 3δις, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που οδήγησε σε βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στον τουρισμό και όχι μόνο.

Πρέπει να παλέψουμε μαζί εκεί που συμφωνούμε στις κοινωνικές αντιστάσεις, στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην πράσινη ανάπτυξη.

Αλλιώς η ακροδεξιά -εντός και εκτός ΝΔ - θα βγει κερδισμένη.

Πρέπει να έχουμε αισιοδοξία και να πούμε στον κόσμο της εργασίας ότι υπάρχει ελπίδα στο μέλλον να έχουμε προϋπολογισμούς που απαντάνε στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας, και του κόσμου που όλοι μας θέλουμε να υποστηρίξουμε.

Απάντηση Τσακαλώτου σε Σκυλακάκη με Τσόμσκι: ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ούτε νέος ούτε φιλελεύθερος

Θυμίζω στον κ. Σκυλακάκη το ρητό του Τσόμσκι ότι το βασικό στοιχείο του νεοφιλελευθερισμού είναι ότι δεν είναι ούτε νέος ούτε φιλελεύθερος.

Είσαστε σε μία παράταξη που θεωρείτε ότι είστε φιλελεύθεροι και δεν είχατε καν την ευγενή καλοσύνη να υποστηρίξετε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. για ποιο φιλελευθερισμό μιλάτε; Ξέρετε τι έγινε χτες με την αστυνομία; Το θεωρείτε φιλελεύθερο αυτό;

Αλλά ας πάμε τώρα στην οικονομική πολιτική. Τι μας είπε ο κ. Σκυλακάκης; Ότι καλά αυτά που είπα εγώ για τις χαμηλές επενδύσεις στην παγκόσμια οικονομία την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη αλλά εμείς είμαστε ακόμη χειρότερα. Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. Σκυλακάκης από ποιο οικονομικό θεώρημα βγαίνει ότι οι αποτυχημένες πολιτικές σε πλούσιες οικονομίες γίνονται επιτυχημένες πολιτικές μόνο επειδή εφαρμόζονται σε λιγότερο πλούσιες οικονομίες; Δεν υπάρχει τέτοιο θεώρημα! Αυτά τα στοιχεία ισχύουν και για πλούσιες οικονομίες και για λιγότερο πλούσιες και για ακόμη λιγότερο πλούσιες οικονομίες.

Παντού έχετε αποτύχει τα τελευταία 30 χρόνια! Η έλλειψη και του "φιλελευθερισμού" σας και του "νέου" μας έχει διαλύσει.