ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2019

Γ. Τσίπρας: Η μεγάλη εικόνα των ελαφρύνσεων είναι ότι συνολικά το 65% των ελαφρύνσεων αφορά επιχειρήσεις και μόλις 400 εκατ. αφορούν νοικοκυριά - βίντεο

Γ. Τσίπρας: Η μεγάλη εικόνα των ελαφρύνσεων είναι ότι συνολικά το 65% των ελαφρύνσεων αφορά επιχειρήσεις και μόλις 400 εκατ. αφορούν νοικοκυριά - βίντεο



Ομιλία του βουλευτή Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2020

 

Βλέποντας τον προϋπολογισμό και όλα τα νομοσχέδια που ψηφίσατε τίθεται ένα κεντρικό ερώτημα:

Υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Και ποιο είναι αυτό;

Η απάντηση είναι ότι για τα πιο ουσιώδη ζητήματα της χώρας και της κοινωνίας υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδίου, κυριαρχεί μια απίστευτη ρηχότητα, επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου, και την ίδια στιγμή τα λίγα για τα οποία υπάρχει σχέδιο δεν έχουν καμιά σχέση με όσα έλεγε η ΝΔ προεκλογικά, και έχουν αρνητικό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Το 4% ανάπτυξη που υποσχεθήκατε προεκλογικά δεν αποτελεί σχέδιο γιατί απλά δεν θα έρθει, κι ούτε η ηγεσία σας το πίστεψε ποτέ. Μια προεκλογική εξαπάτηση ήταν.

Όταν ο κ Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν τις εκλογές υποστήριζε ότι τη 13η σύνταξη θα τη δώσει μόνο αν πετύχει 4% ανάπτυξη είναι σαφές ότι δεν αναφέρεται σε κάποιο άλλοοικονομικό έτος στο μέλλον αλλά στο 2020. Ενώ η μάλιστα η οικονομία κατά πως επιχειρηματολογείτε περίπου απογειώθηκε από τη στιγμή που ανέλαβεη κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όταν το τελευταίο τρίμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνο 2,8% για το 20, και αυτό ακόμη το 2,8% δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο. Πολύ απλά το 4% ήταν εξαπάτηση.

Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν δείχνει στασιμότητα για την Ευρωζώνη για το 2020 και το 2021 και πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021. Εγώ σας λέω ότι δεν θα υπάρξει πτώση το 2021. Το 4% πώς προκύπτει;

Είπατε ότι θέλετε να ελαφρύνετε τη μεσαία τάξη. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεν έχετε φέρει ούτε ένα ιδιαίτερο μέτρο. Αυτό αποτυπώνεται στις τοποθετήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η έγνοια σας δεν υπήρξε ποτέ και δεν είναι οι μικρομεσαίοι. Τα φορολογικά κίνητρα για εταιρείες συμμετοχών, η μείωση της φορολογίας μερισμάτων, των εταιρειών επενδύσεων, των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία, των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των οφσόρ μάλλον δεν αφορούν τους μικρομεσαίους και έχουν μηδενικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28 στο 24% αφορά συντριπτικά μερικές εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις και ελάχιστα θα ωφελήσει τους μικρομεσαίους.Εδώ δεν ισχύει καν το μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Με το σχέδιο Ηρακλής για τις τράπεζες περίπου 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της ρευστοποίησης την ίδια στιγμή που η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αποσκοπεί υποτίθεται να εκκινήσει την τραπεζική χρηματοδότηση αυτών των ίδιων επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά το φόρο φυσικών προσώπων, για τους μεν μισθωτούς και συνταξιούχους τα φορολογικά μέτρα ήταν ψίχουλα και συγκρινόμενα με τις δικές μας εξαγγελίες για το 2020 συνιστούν επιβάρυνση. Σημειωτέον ότι ένα τμήμα των μισθωτών και συνταξιούχων είναι κι αυτό μεσαία τάξη. Για τους δε αυτοαπασχολούμενους, τη φορολογική ελάφρυνση θα την δουν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, σε δυο χρόνια από τώρα. Μέχρι τότε βλέπουν ήδη επιβαρύνσεις και θα δουν ακόμη περισσότερες το 2020: αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ, αυξημένες κατώτατες εισφορές κατά 420 ευρώ για το πιο φτωχό 85% των ασφαλισμένων, 22% φόρο για όσους δεν πιάσουν το 30% σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, και όσα άλλα θα φέρετε μέχρι το 2021.

Η μεγάλη εικόνα των ελαφρύνσεων είναι ότι συνολικά το 65% των ελαφρύνσεων αφορά επιχειρήσεις και μόλις 400 εκατ. αφορούν νοικοκυριά. Από αυτό το 65% για επιχειρήσεις το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αφορά πολύ λίγους. Στο 95% του συνόλου των επιχειρήσεων αντιστοιχεί μόλις το ένα δέκατο της συνολικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και στο 5% των κερδοφόρων επιχειρήσεων αντιστοιχούν τα 9/10 της ελάφρυνσης. Για τα δε νοικοκυριά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των 400 εκ. θα έρθει το 2021.

Συμπέρασμα πρώτο: και το 4% ανάπτυξη και η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ήταν προεκλογικά συνθήματα εξαπάτησης. Μοναδικός στόχος χωρίς κανένα σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό ήταν η ελάφρυνση των πιο πλούσιων, των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων ιδιοκτησιών, αλλά αν το λέγατε αυτό προεκλογικά θα παίρνατε εκλογές το 2040.

Παρακάτω. Σχεδιάζετε να πουλήσετε ότι πουλιέται, ότι μπορεί να πουληθεί. Θα πουλήσετε τη ΔΕΗ, πουλάτε δίκτυα φυσικού αερίου και ρεύματος, και θα πουλήσετε πολλά ακόμη που δεν μας λέτε γιατί αλλιώςδεν βγαίνουν τα 2,5 δις που έχετε προϋπολογίσει από ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι η τάση τις τελευταίες δεκαετίες διεθνώς ειδικά σε δίκτυα και υποδομές και ιδιαίτερα στην ενέργεια είναι η απο-ιδιωτικοποίηση. Το δόγμα της κυβέρνησης Άδωνι Γεωργιάδη είναι ρητά το πουλάμε τα πάντα γιατί έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Σοβαρά αυτό είναι όλο το αναπτυξιακό σχέδιο;

Μόλις χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως «ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους: Θα ιδιωτικοποιήσουμε τα λιμάνια». Όλα τα λιμάνια. Υπάρχει κάποιο οικονομικό μοντέλο που αντιγράφετε ή είστε ότι νάναι; Το 87% των λιμανιών στην Ευρώπη είναι υπό δημόσια ιδιοκτησία ή και διαχείριση. Είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη εναντίον της ανάπτυξης ή μήπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο ανερμάτιστη, επικίνδυνη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση;

Σε αυτό πρέπει να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός. Η τοποθέτηση του υπουργού οικονομίας ότι θα πουληθούν όλα τα λιμάνια είναι θέση της κυβέρνησης;

Ήταν τέτοιος ο ακροδεξιός λαϊκισμός προεκλογικά που αντιμετωπίσατε το προσφυγικό και είναι τόσα τα ψέματα που συνολικά έλεγε η ΝΔ για μια σειρά ζητήματα, από την καταστροφή της οικονομίας και το τέταρτο μνημόνιο μέχρι την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Πρεσπών – πούντη αλήθεια;- που πέφτετε εσείς ίδιοι θύματα αυτού του λαϊκισμού, καταλήγετε να πιστεύετε τα ψέματα που λέτε. Κατηγορούσατε το ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, παγώσατε με απίστευτη ελαφρότητα το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί πιστέψατε τάχα ότι θα τα καταφέρνατε καλύτερα, έτσι επειδή είστε εσείς, χωρίς όπως αποδείχτηκε να έχετε έτοιμο κάποιο άλλο σχεδιασμό, και καταφέρατε μέσα σε ελάχιστους μήνες να τα κάνετε μαντάρα. Στα δύο θέματα που δεν είναι όπως η οικονομία όπου λέτε και ξελέτε, δεν είναι για παράδειγμα όπως το 4% ανάπτυξη λέμε και μια μπαρούφα να πάρουμε τις εκλογές, στα δυο θέματα που όση υπεροπλία κι αν διαθέτετε στα ΜΜΕ δεν μπορείτε να κρυφτείτε, στο προσφυγικό και στα ελληνοτουρκικά, επιδείξατε μια πρωτοφανή ελαφρότητα και ανεπάρκεια. Η ίδια δυστυχώς ελαφρότητα και ανεπάρκεια σας χαρακτηρίζει και στο σχεδιασμό για την οικονομία.

Όλο κι όλο το σχέδιο είναι τουρισμός και οικοδομή. Εξισώσατε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο τη βιομηχανία με τον τουρισμό, δημιουργείτε μια φούσκα στην οικοδομή την ίδια στιγμή που παγώνετε μεγάλα έργα υποδομών, και αυτές τις μέρες βουλευτές σας υποστήριξαν ότι ο μοχλός για την ανάπτυξη θα είναι η οικοδομή. Και το λένε σοβαρά και το πιστεύουν. Μια από τις πολλές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας που μας οδήγησαν στη βαθιά κρίση που βιώσαμε, η μοναδικότητα σε όλη την Ευρώπη να αποτελεί η οικοδομή ατμομηχανή της οικονομίας, το κάνετε σημαία σας. Η Ελλάδα θα εισέλθει στην εποχή της 4ηςβιομ. Επανάστασης με τουρισμό και οικοδομή. Αυτό είναι όλο το σχέδιο; Είναι βέβαιο ότι δεν έχτε αντιληφθεί τίποτα για τις παθογένειες και στρεβλώσεις που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση του 2009. Δεν σας έχει καν απασχολήσει

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ο: Όλος κι όλος ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη εξαντλείται στο τουρισμός και οικοδομή, στο πουλάμε ότι πουλιέται, πουλάμε νησιά, λιμάνια, δίκτυα, αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια καταργώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και των εργασιακών σχέσεων, κάνουμε τα χατήρια σε όποιον μας το ζητήσει, επαναφέρουμε όλες τις παθογένειες και στρεβλώσεις της προηγούμενης εικοσαετίας στην οικονομία, στο πελατειακό κράτος, στη διαφθορά. Και όλο αυτό το βαφτίζετε ανάπτυξη. Φοβερό σχέδιο!

Υποσχεθήκατε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Πού είναι οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις; Δύο νομοθετήματα που φέρατε, το ένα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της εκτός συλλογικής σύμβασης, και το άλλο στο πολυνομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάθε εταιρεία να επικαλείται οικονομικά προβλήματα και να βγαίνει εκτός κλαδικής σύμβασης, σημαίνουν άμεσα χειρότερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης για χιλιάδες εργαζόμενους. Και την ίδια στιγμή μάλιστα βασίζετε τον προϋπολογισμό σε μεγάλη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αν εννοούσατε προεκλογικά ότι σε πρώτη φάση θα συμπιέσετε προς τα κάτω τους μισθούς και αυτό θα φέρει ανάπτυξη, και λόγω της ανάπτυξης σε κάποια άλλη δεκαετία, ή στην επόμενη ζωή θα αυξηθεί η ζήτηση εργασίας και θα ξανανέβουν μισθοί, το γνωστό νεοφιλελεύθερο αφήγημα που απέτυχε σε όλο τον πλανήτη, έχετε απλώς εξαπατήσει για άλλη μια φορά.

Υποσχεθήκατε ότι οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα όπως το Ελληνικό. Έτσι λέγατε άμεσα. Πού είναι οι επενδύσεις στο Ελληνικό; Αποχώρησαν οι δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτές, ανακοινώθηκε δανειοδότηση 880 εκατ. από τις τράπεζες που δεν δίνουν μία για την πραγματική οικονομία, αλλάξατε τους όρους διαγωνισμού για το καζίνο, νομοθετήσατε υπέρ της Λάμδα Development, και το Ελληνικό δεν ξεκολλάει. Γιατί; Γιατί λέγατε ψέματα όλο το προηγούμενο διάστημα και λαϊκίζατε ασύστολα εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστηρίζουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη εν χορώ ότι και μόνον η άνοδος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιούργησε καλύτερους όρους για την οικονομία. Τρία επιχειρήματα επικαλείστε: Τις δημοσκοπήσεις, δημοσιεύματα του ξένου τύπου και την άνοδο των οικοδομικών αδειών. Τα πρώτα δύο δεν αποτελούν οικονομικούς δείκτες. Το αφήγημά σας δεν τεκμαίρεται από κανέναν δείκτη πέραν της οικοδομής. Αντίθετα οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Για να σας βγει το 2,8% ανάπτυξη για το 2020, έχετε προβλέψει αύξηση επενδύσεων κατά 13.4% και από αυτή εξαρτάτε αύξηση 1.6% του ΑΕΠ. Δεν βασίζεται αυτή η πρόβλεψη πουθενά αλλού παρά μόνο στην υπόθεση έκρηξης της οικοδομής και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Συνολικά στον προϋπολογισμό υποτιμάτε συστηματικά τις μειώσεις εσόδων από τις φοροελαφρύνσεις, και υπερτιμάτε τα έσοδα, πειράζετε προβλέψεις με βάση επιθυμίες και ευχές.

Ακόμη και ο ΣΕΒ σας ειρωνεύεται, αν δε το έχετε καταλάβει

στο μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας αναφέρει

στον προϋπολογισμό προβλέπεται για φέτος αύξηση των επενδύσεων σε πάγια κατά 8,8%, έναντι αύξησης 1% στο πρώτο ενιάμηνο. Αυτό απαιτεί αύξηση επενδύσεων 33,8% στο παρόν τελευταίο τρίμηνο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί

Καλή τύχη με την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά όταν θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας, όταν η κατώτερη και η μεσαία τάξη θα κάνουν ταμείο με την τσέπη τους και όχι με τις κούφιες υποσχέσεις που δώσατε, όταν ο ΕΦΚΑ κινδυνέψει με νέα ελλείματα από την αλλοπρόσαλλη πολιτική σας, τότε τα ψέματα θα έχουν τελειώσει όση μιντιακή υπεροπλία και αν διαθέτετε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση εξαιρετικά ρηχή, χωρίς σχέδιο παρά μόνο για τους πλούσιους και ένα γενικευμένο ξεπούλημα, μια κυβέρνηση επικίνδυνη για την αναπτυξιακή πορεία και το είδος της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται, μια κυβέρνηση ελαφρότητας τόσο για την οικονομία όσο και για κρίσιμα εθνικά θέματα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ