ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/12/2019

Δ. Αυγέρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κλειστό κλαμπ

Δ. Αυγέρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κλειστό κλαμπ



Συνέντευξη της βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτριας τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρας Αυγέρη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμιγώς ελληνική υπόθεση. Διεθνώς ο νεοσυντηρητισμός έχει αλώσει τα εκλογικά σώματα, αλλοιώνοντας το νόημα της έννοιας ``ασφάλεια``» «Δεν μπορώ να διανοηθώ την κανονικότητα χωρίς ανθρωπιά», εξηγεί στη «Νέα Σελίδα» η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν από την εκπνοή της χρονιάς, «σ`αυτό το έτος δεν δικαιώθηκαν οι εκλογικές προσδοκίες μας, δικαιώνονται όμως διαρκώς οι κεντρικές μας πολιτικές επιλογές», περιγράφει και προσθέτει ότι «το 2019 είναι για εμάς έτος περισυλλογής, αυτοκριτικής και ανασύνταξης».

Ερωτηθείσα για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, «ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε με τον καλύτερο τρόπο τις άμυνες και τις συμμαχίες της χώρας στα χρόνια που κυβέρνησε», τονίζει η κυρία Αυγέρη και ξεκαθαρίζει ότι «εμείς στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τους αντιπολιτευτικούς τρόπους των προκατόχων μας». Η ίδια απαντά ότι «η επιδοματική πολιτική είναι αναπόσπαστο μέρος των καλών πρακτικών ενός λειτουργικού κράτους πρόνοιας, όπως το γνωρίζει η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες» αναφορικά με τις αιτιάσεις για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλήγει: «Η χρονική απόσταση από τη βιωμένη πια κυβερνητική εμπειρία επιτρέπει την ανασύνταξη και επανασυσπείρωση γύρω από ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα».

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, θεωρείτε ότι η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα; Πως θα αποτιμούσατε το 2019 για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι εύκολο να χαθεί κανείς στη μετάφραση όταν μιλά για «κανονικότητα». Το μόνο πολιτικό συμβάν της τελευταίας περιόδου, για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με αντικειμενικούς όρους, είναι ότι η Ελλάδα βγήκε επίσημα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν και το πρώτο, σημαντικό βήμα, όχι για να ξαναπιάσουμε το νήμα από το 2010 ή το 2000 και να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, αλλά για να στήσουμε κάτι νέο και διαφορετικό: μια οικονομία με διευρυμένους παραγωγικούς συντελεστές, μια κοινωνία προσανατολισμένη σταθερά σε πανανθρώπινες και δημοκρατικές αξίες, ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, μια δημόσια διοίκηση απρόσβλητη από κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα και φαινόμενα διαφθοράς.

Από `κει και πέρα, ο καθένας ορίζει διαφορετικά την κανονικότητα, αναλόγως της κοινωνικής θέσης, των αξιών και των προσδοκιών του. Στη νεοσυντηρητική σκέψη, «κανονικότητα» είναι μια κοινωνία σε καταστολή, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στη νεοφιλελεύθερη σκέψη, «κανονικότητα» είναι η διαρκής λιτότητα για τους φτωχούς και οι διαρκείς φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους. Ο συνδυασμός των δύο αυτών «κανονικοτήτων» είναι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Γύρω δε από τη κυβέρνηση συναθροίζονται κι άλλες «κανονικότητες»: η «κανονικότητα» της ατιμωρησίας όσων ευθύνονται για τα μεγάλα σκάνδαλα της εικοσαετίας, η «κανονικότητα» του lifestyle και των επικοινωνιακών πρακτικών, η «κανονικότητα» της μισαλλοδοξίας κ.ο.κ. Δεν μπορώ να διανοηθώ την κανονικότητα χωρίς ανθρωπιά. Το 2019 για τον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την ομαλή μετάβαση από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Σ` αυτό το έτος, δεν δικαιώθηκαν οι εκλογικές προσδοκίες μας, δικαιώνονται όμως διαρκώς οι κεντρικές μας πολιτικές επιλογές. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, το 2019 είναι για εμάς έτος περισυλλογής, αυτοκριτικής και ανασύνταξης. Θυμηθείτε, όμως, τι γινόταν με τη ΝΔ κάθε φορά που έχανε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει από τους πολιτικούς αντιπάλους του και στις νίκες και στις ήττες. Και την κρίσιμη ώρα, θα είμαστε πανέτοιμοι να επαναφέρουμε τη χώρα στην προοδευτική πορεία την οποία έχει ανάγκη.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ήταν μια εξέλιξη που σας αιφνιδίασε; Θεωρείτε ότι τα εθνικά θέματα προϋποθέτουν ευρύτερες συναινέσεις;

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ήταν μια επιθετική κίνηση αυξημένου ρίσκου στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, που αιφνιδίασε όσους έβλεπαν στον κ. Μητσοτάκη έναν θαυματοποιό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε με τον καλύτερο τρόπο τις άμυνες και τις συμμαχίες της χώρας στα χρόνια που κυβέρνησε. Με τη διευθέτηση του Μακεδονικού έκανε ματ στην αναθεωρητική πολιτική του τουρκικού εθνικισμού στα Βαλκάνια, αποδεσμεύοντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για τα άλλα ανοιχτά μέτωπα. Στην εξωτερική πολιτική μετρά η πρωτοβουλία των κινήσεων. Για τη ΝΔ, παραδείγματος χάριν, πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική ήταν η... Βενεζουέλα. Στα εξωτερικά ζητήματα η ΝΔ αποδείχθηκε μαθητευόμενος μάγος. Μετά από πολλές αστοχίες και σπασμωδικές κινήσεις η ΝΔ αρχίζει πλέον να καταλαβαίνει ότι τα κόλπα που κάνει στο εσωτερικό δεν προσφέρονται για εξωτερική πολιτική. Εμείς στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τους αντιπολιτευτικούς τρόπους των προκατόχων μας.

Εκτιμάτε ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συνοδευθεί από ένα ισχυρό εθνικό μήνυμα; Θα υπερψηφίζατε μια τέτοια υποψηφιότητα;

Αυτή η παραφιλολογία περί ισχυρού εθνικού μηνύματος σε ενδεχόμενο νέο πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι, κατά τη γνώμη μου, άστοχη και επικίνδυνη για τον εξής λόγο: είναι σαν να λέμε ότι οι έως τώρα Πρόεδροι της Δημοκρατίας δεν συμβόλιζαν αρκούντως το εθνικό συμφέρον κι έπρεπε να περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να ανέβει στο βουνό, όπως λέει, για να κρίνει ποιο πρόσωπο στέλνει ισχυρότερο εθνικό μήνυμα. Λες και τα υπόλοιπα κόμματα, που θα κάνουν προτάσεις, είναι λιγότερο σχετικά ή ευαίσθητα για τα εθνικά ζητήματα από τη ΝΔ. Αυτό το μικροπολιτικό αφήγημα προσπαθεί να περάσει η ΝΔ με την παραπάνω παραφιλολογία. Ας ξεφύγουμε απ` αυτήν προτού πληγεί ανεπανόρθωτα ο θεσμός του Προέδρου. Ας μείνουμε στο ότι θα υπάρξουν προτάσεις από τα κόμματα. Η κάθε μία θα βασίζεται σε ένα σκεπτικό, που θα ενέχει βεβαίως ιδιαίτερους πολιτικούς συμβολισμούς. Μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες, η Βουλή θα αποφασίσει. Δεν θα βγάλουμε, όμως, τη μεζούρα να μετρήσουμε το εθνικό ανάστημα του καθενός. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα. Πιστεύετε ότι η επιδοματική πολιτική είναι η εκπλήρωση των κοινωνικών προσδοκιών σήμερα;

Με ευθύνη της ΝΔ αναπτύχθηκε προεκλογικά μια ρητορική κατά των κοινωνικών επιδομάτων, που δήθεν λειτουργούν ως αντίβαρο και εμπόδιο για τη λειτουργία μιας υγιούς οικονομίας. Στο νεοφιλελεύθερο αυτό αφήγημα ο πλούτος προέρχεται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και τα επιδόματα είναι ``ψίχουλα`` ή ``φιλοδωρήματα`` που δίνει μια κυβέρνηση με πελατειακά κίνητρα. Άρα, μια κυβέρνηση να μην δίνει επιδόματα, αλλά μια επιχείρηση να δίνει μπόνους στα μεγαλοστελέχη της. Ξέχασαν, βεβαίως, όλοι αυτοί να πουν ότι σε κάθε ανεπτυγμένη οικονομία υπάρχουν θεσμοθετημένα κοινωνικά επιδόματα. Ξέχασαν να πουν ότι τα παιδιά μας που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειές ή να σπουδάσουν, βρήκαν και κοινωνικό κράτος, βρήκαν και επιδόματα. Αν αυτά ήταν μέρος των προσδοκιών στο εξωτερικό, γιατί να μην είναι εδώ; Επειδή η ΝΔ θυμάται την Ευρώπη όποτε τη συμφέρει; Η επιδοματική πολιτική -και σ` αυτήν εντάσσονται τα σχολικά γεύματα, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα τέκνου, η βοήθεια προς τα ΑΜΕΑ- είναι αναπόσπαστο μέρος των καλών πρακτικών ενός λειτουργικού κράτους πρόνοιας, όπως το γνωρίζει η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτή η πολιτική κατασυκοφαντήθηκε από τη ΝΔ. Εμείς ασκούμε κριτική, γιατί από αυτά τα επιδόματα, που στηρίζουν πρωτίστως τη μεσαία τάξη, η ΝΔ βρήκε 400 εκατομμύρια ευρώ να περικόψει στον προϋπολογισμό της, προκειμένου να ελαφρύνει από τις φορολογικές υποχρεώσεις τον στενό κύκλο των πλουσίων και ισχυρών υποστηρικτών της.

Το 2020 είναι έτος συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι προσδοκάτε από αυτήν τη διαδικασία; Θα είναι το συνέδριο αφετηρία της νέας φυσιογνωμίας του κόμματος; Το 3ο Συνέδριο θα είναι άλλη μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, μια δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η πληρέστερη αντιστοίχιση του κόμματος με την εκλογική του βάση. Δεν είναι μια καινοφανής διαδικασία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει σταθερά την πολιτική και κοινωνική επιρροή του τα τελευταία δέκα χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργανωτική δομή του κόμματος. Η χρονική απόσταση από τη βιωμένη πια κυβερνητική εμπειρία επιτρέπει την ανασύνταξη και επανασυσπείρωση γύρω από ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα. Τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα έχουν αλλάξει, οι αρχές και οι αξίες μας παραμένουν σταθερές, το πολιτικό μας ένστικτο διατηρείται ισχυρό, οι άνθρωποί μας μπορούν να διατυπώσουν ένα συνεκτικό και οραματικό προοδευτικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία και ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητα η πιο χαρισματική, ηγετική προσωπικότητα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Προσωπικά φοβάστε την «πασοκοποιηση»; Χωρούν στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και «τοξικές» προσωπικότητες;

Με τον όρο «πασοκοποίηση» περιγράφεται ο εκλογικός καταποντισμός των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης που συμμάχησαν με νεοσυντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Άρα, αυτός ο όρος δεν αφορά και δεν αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στη λέξη «τοξικές», τοξικές είναι οι πολιτικές της ΝΔ. Η επίκληση της όποιας τοξικότητας δεν μπορεί να σχετίζεται με πρόσωπα, αλλά με πολιτικές. Αλλιώς, θα παίζουμε ες αεί το παιχνίδι των πολιτικών μας αντιπάλων, που βασίζεται στη δολοφονία χαρακτήρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κλειστό κλαμπ. Είναι μια επικράτεια ιδεών, αριστερών και προοδευτικών, με τις οποίες φιλοδοξούμε να καταστήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας τον δημοκρατικό σοσιαλισμό των δικαιωμάτων, των κινημάτων, της οικολογίας, σε μια οικονομία παραγωγικής ανασυγκρότησης και δίκαιης αναδιανομής του πλούτου.

Εκ των υστέρων, η μεσαία τάξη «κόστισε» περισσότερο στην ήττα; Τι πήγε λάθος κατά γνώμη σας στις 7 Ιουλίου για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμιγώς ελληνική υπόθεση. Διεθνώς ο νεοσυντηρητισμός έχει αλώσει τα εκλογικά σώματα, αλλοιώνοντας το νόημα της έννοιας ασφάλεια. Η ανασφάλεια των πολιτών οφείλεται στην οικονομική κρίση που προκάλεσε το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο. Όμως, με την ανοχή του ίδιου αυτού κατεστημένου, οι νεοσυντηρητικοί έρχονται να αποδώσουν την ανασφάλεια στους ξένους, στους πρόσφυγες, στους αλλογενείς, στους φτωχούς, στους περιθωριοποιημένους, τους οποίους και εξοστρακίζουν με την αμέριστη βοήθεια εκδοτικών συμφερόντων που «ζουν» από τον κοινωνικό αυτοματισμό και επιχειρηματικών συμφερόντων που «ζουν» από τον προστατευτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η αλλοίωση των εννοιών απηχεί καλύτερα στα μεγαλύτερης ηλικίας κοινά. Μετέωρες ανάμεσα στα ριζοσπαστικά κελεύσματα των νεότερων και την κυβερνητική διαχείριση οι προοδευτικές δυνάμεις χάνουν μάχες. Όμως, αυτή είναι η αρχή μόνο του πολέμου, για τον οποίο η ιστορία έχει δείξει ότι στο τέλος νικούν οι δημοκράτες.

Η Βόρεια Ελλάδα μαστίζεται από ανεργία και αποβιομηχάνιση. Ποιες προτεραιότητες θα θέτατε για την αντιστροφή αυτού του κλίματος;

Προτεραιότητα για εμάς είναι πάντα ο άνθρωπος. Η Βόρεια Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν έχει πλέον τις πολιτικές. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει με την περιφερειακή ανάπτυξη ό,τι κάνει με τα αρχαία στο μετρό της Θεσσαλονίκης: αφαίρεση και επανατοποθέτηση για χάρη λίγων συμφερόντων. Καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος», δίνει γενικές και αόριστες υποσχέσεις στις μακεδονικές επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, καμία νέα ιδέα, καμία εξωστρέφεια, παρά μόνον ευταξία στα λόγια και αυταρχισμός στην πράξη. Η Βόρεια Ελλάδα έχει ανάγκη τις πρωτοπόρες ιδέες και τις προοδευτικές λύσεις, το άνοιγμα στη βαλκανική ενδοχώρα. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της είναι σημαντικό να συμβαδίζει με την πράσινη οικονομία, οι καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να διασυνδέονται με την τοπική οικονομία. Και ας μην λησμονούμε ότι ιστορικά η Μακεδονία, ως ένα μεγάλο σταυροδρόμι, μεγαλούργησε όταν βρισκόταν στην πρωτοπορία των ιδεών και των αγώνων.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ