10/03/2020

Για τη δίκαιη μετάβαση και την ενίσχυση της διαφάνειας: Υπερψηφίστηκαν σημαντικές τροπολογίες του Δημ. Παπαδημούλη

Σημαντικές τροπολογίες για τη Δίκαιη Μετάβαση, την ενίσχυση της διαφάνειας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπερψήφισε η Επιτροπή των Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς σχέδιο για την Δίκαιη Μετάβαση - Ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, που θα επηρεαστούν περισσότερο στην πορεία προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη

Αναφορά και στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή των Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 9 τροπολογίες (αρ. 48, 132, 135, 136, 200, 212, 214, 215, 221) του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, που αφορούν τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων -ΕΤΕπ- έργα για τη δίκαιη μετάβαση, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην ψηφοφορία της Επιτροπής των Προϋπολογισμών (BUDG), με θέμα τις «οικονομικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την ετήσια έκθεση 2019»,υπερψηφίστηκαν οι σχετικές τροπολογίες (αρ. 48, 132) αναφορικά με τα έργα που χρηματοδοτεί. Στην υπ’ αριθμό 48 το Ευρωκοινοβούλιο καλεί «την ΕΤΕπ να δώσει έμφαση στις διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται από τα έργα της, ιδίως τις τοπικές κοινότητες, την κοινωνία των πολιτών και τους πληθυσμούς».

Για το ιδιαίτερα καυτό θέμα της δίκαιης μετάβασης, που αφορά και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, η τροπολογία Παπαδημούλη (αρ. 132) καλεί την ΕΤΕπ «να δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει ένα δίκαιο, συνεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς σχέδιο, σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες και σύμφωνα με την κοινωνική και γεωγραφική τους κατάσταση, προκειμένου να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι απαραίτητοι ιδιωτικοί και δημόσιοι πόροι και να προωθηθεί η μετάβαση προς μια περισσότερο πράσινη οικονομία». Στην ίδια τροπολογία επισημαίνεται, επίσης, ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των πολιτών και των εργαζομένων που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση, μεταξύ άλλων παρέχοντας πρόσβαση σε προγράμματα επανειδίκευσης και προωθώντας επενδύσεις σε νέους οικονομικούς τομείς που θα δημιουργήσουν νέες και υψηλής ποιότητας θέσεις».

Στην ίδια ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν ακόμα 7 τροπολογίες του Δημήτρη Παπαδημούλη, στις οποίες, τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη:Να στηριχθούν οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (αρ. 135, 136), να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο έλεγχος των διεθνών φορολογικών παραδείσων (αρ. 200, 212),η συνεργασία μεταξύ ΕΤΕπ και Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (αρ. 214), η εκπροσώπηση των δύο φύλων -ιδίως στις ανώτερες θέσεις της ΕΤΕπ- (αρ. 215), καθώς και οι αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου ως προς τον στρατηγικό προσανατολισμό και τις πολιτικές της ΕΤΕπ (αρ. 221).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι συντονιστής εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή των Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σκιώδης εισηγητής στην έκθεση με θέμα «Οικονομικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ετήσια έκθεση 2019».

Επισυνάπτονται οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν:

Τροπολογία  48

Παράγραφος 3 α (νέα)

Τροπολογία

3α.      καλεί την ΕΤΕπ να δώσει έμφαση στις διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται από τα έργα της, ιδίως τις τοπικές κοινότητες, την κοινωνία των πολιτών και τους πληθυσμούς·

Τροπολογία  132

Παράγραφος 19 δ (νέα)

Τροπολογία

19δ.    καλεί την ΕΤΕπ να δεσμευτεί και να παρουσιάσει ένα δίκαιο, συνεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς σχέδιο, σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες και σύμφωνα με την κοινωνική και γεωγραφική τους κατάσταση, προκειμένου να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι απαραίτητοι ιδιωτικοί και δημόσιοι πόροι και να προωθηθεί η μετάβαση προς μια περισσότερο πράσινη οικονομία· τονίζει εν προκειμένω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των πολιτών και των εργαζομένων που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση, μεταξύ άλλων παρέχοντας πρόσβαση σε προγράμματα επανειδίκευσης και προωθώντας επενδύσεις σε νέους οικονομικούς τομείς που θα δημιουργήσουν νέες και υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας·

Τροπολογία  135

εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

Παράγραφος 20 α (νέα)