ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

05/04/2020

Δημ. Παπαδημούλης: Μελέτη του ΟΟΣΑ λέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης

Δημ. Παπαδημούλης: Μελέτη του ΟΟΣΑ λέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες της ΕυρωζώνηςΣυνέντευξη στον ρ/σ RealFM: Μελέτη του ΟΟΣΑ λέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της μεγάλης ζημιάς στον τουρισμό και του υψηλού δημόσιου χρέους

Η λύση που αναζητείται αυτή τη στιγμή στα παρασκήνια για την πανδημία θα έχει γαλλικό άρωμα. Δεν θα έχει το περιεχόμενο που έχουν ζητήσει οι εννέα χώρες που υπέγραψαν το ευρωομόλογο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, γιατί θα βάλει όρια σε αυτόν τον συμβιβασμό η Γερμανία.

Πρέπει από τώρα να νοιαστούμε για την επόμενη μέρα, γιατί έρχεται μεγάλη ύφεση και μεγάλη φτώχεια. Κι όσο πιο ανεπαρκή είναι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση.

Σε συνέντευξή στον ρ/σ RealFM (Γ. Παγάνης - Αν. Γιάμαλη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

 

Όσο δυναμώνει η πίεση για το ευρωομόλογο, τόσο λιγότερο χλομός και άτολμος θα είναι ο συμβιβασμός

Δυναμώνουν οι φωνές κριτικής εναντίον της στάσης της κας Μέρκελ και της γερμανικής κυβέρνησης ακόμη και μέσα στη Γερμανία. Πριν από λίγες ώρες κορυφαίοι οικονομολόγοι και σημαντικές προσωπικότητες της Γερμανίας υπέγραψαν κείμενο, το οποίο έλεγε ότι «τώρα είναι η ώρα για τα κορονοομόλογα, θυμηθείτε τι έκαναν οι σύμμαχοι μας για μας το 1953».

Δυναμώνει αυτή η άποψη υπέρ του κορονοοομολόγου και μέσα στην αντιπολίτευση της Γερμανίας. Και λίγο πριν κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, έβλεπα ότι ακόμη και Χριστιανοδημοκράτες από το κόμμα της κας Μέρκελ λένε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό, γιατί αν καταρρεύσει η Ιταλία και Ισπανία πού θα εξάγουμε εμείς, που είμαστε μία κατεξοχήν εξαγωγική χώρα;».

Επομένως νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Όσο δυναμώνει αυτή η πίεση για το ευρωομόλογο, τόσο λιγότερο χλομός και άτολμος θα είναι ο συμβιβασμός. Δεν νομίζω ότι στο Eurogroup θα εγκρίνουν το ευρωομόλογο ή έστω ένα κορονοοομόλογο ειδικού σκοπού. Μάλλον θα πάμε για ένα ενισχυμένο ταμείο, με μεγαλύτερα κεφάλαια από ό,τι έχει σήμερα ο ESM, με χαμηλότερο επιτόκιο και με λιγότερες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Δεν είναι αρκετό, κατά τη γνώμη μου, για να αντιμετωπίσει την κρίση και αυτή η λύση που αναζητείται αυτή τη στιγμή στα παρασκήνια θα έχει γαλλικό άρωμα. Δεν θα έχει το περιεχόμενο που έχουν ζητήσει οι εννέα χώρες που υπέγραψαν το ευρωομόλογο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, γιατί θα βάλει όρια σε αυτόν τον συμβιβασμό η Γερμανία.

Κατά τη γνώμη μου όμως η συνολική εικόνα της Ευρώπης απέναντι σε αυτή την κρίση είναι τραγικά ανεπαρκής, απογοητευτική, γιατί ο εγωισμός της Γερμανίας, η ευρω-τσιγκουνιά και η ανηθικότητα της Ολλανδίας και της κυβέρνησής της, απέναντι σε ένα πρόβλημα με πλανητική διάσταση, θα μεγαλώσει την ύφεση και θα κάνει πιο οδυνηρή οικονομικά και κοινωνικά τη ζημιά που προκαλεί ο κορονοϊός.

 

Μελέτη του ΟΟΣΑ λέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης

Υπάρχει και μία μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα δυστυχώς, η οποία λέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης, λόγω κορονοϊού. Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι η δική μας οικονομία επηρεάζεται πάρα πολύ από τον τουρισμό, ο οποίος θα πάθει τεράστια ζημιά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, παρά την ελάφρυνση, που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα λίγο πριν το τέλος των μνημονίων, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, υψηλότερο και από της Ιταλίας.

Άρα καλά τα πάμε στην στο υγειονομικό σκέλος μέχρι τώρα -είμαστε στον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης από πλευράς θανάτων, και όσο παραπάνω κρατάμε, με συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αυστηρά, περιοριστικά μέτρα αυτό είναι καλό-, αλλά πρέπει από τώρα να νοιαστούμε για την επόμενη μέρα, γιατί έρχεται μεγάλη ύφεση, μεγάλη φτώχεια και όσο πιο ανεπαρκή είναι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ είχαμε το καμπανάκι από τον Έμπολα και τον Sars, τα τελευταία 15 χρόνια και η ΕΕ και ο πλανήτης ολόκληρος ξόδεψε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τη μελλοντική πανδημία, παρότι λοιμωξιολόγοι έκρουαν τις καμπάνες, ενώ ξόδεψε πάρα πολλά για πυρηνικά όπλα. Οι δε ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες αντί να ασχοληθούν με την πανδημία, κυνηγώντας το κέρδος, επένδυσαν στην έρευνα για το Viagra ή για το Αλτσχάιμερ.

 

Χρειάζεται να στρίψει και η Ελλάδα και η Ευρώπη σε πολιτικές πιο παρεμβατικές και ρυθμιστικές, με ενισχυμένο τον ρόλο του κράτους, των συστημάτων Υγείας και του κοινωνικού κράτους

Και νομίζω ότι αυτό το σοκ του κορονοϊού πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι εκτός από την κακή παγκοσμιοποίηση, με Θεό το κέρδος, υπάρχει και η καλή, που συνίσταται στην ενίσχυση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνεργασίας, για να αντιμετωπίζουμε τους τεράστιους κινδύνους, είτε προέρχονται από έναν ιό, είτε από την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Και νομίζω ότι στην Ελλάδα, ακόμη που κάποιοι ήθελαν να κλείσουν τα νοσοκομεία ή έλεγαν ότι πρέπει να γίνουν ιδιωτικά ή να τα γκρεμίσουν, τώρα στρέφονται προς το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πρέπει να δούμε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του και να δεσμεύει παρτίδες μασκών ή αναπνευστήρων, που προορίζονται για μία άλλη χώρα, με βάση μία εγωιστική προσέγγιση.

Χρειάζεται να στρίψει και η Ελλάδα και η Ευρώπη σε πολιτικές πιο παρεμβατικές και ρυθμιστικές, με ενισχυμένο τον ρόλο του κράτους, των συστημάτων Υγείας, του κοινωνικού κράτους. Και φυσικά, για να υπάρχουν λεφτά να τροφοδοτούν αυτές τις δημόσιες παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητες, χρειάζεται να νοιαστούμε και για την οικονομία. Η Ελλάδα είχε έναν ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Φοβάμαι, και ελπίζω να διαψευστώ, ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι στην κορυφή της Ευρωζώνης.

 

Η ύφεση που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία και η ανεργία κι η φτώχεια που θα προκαλέσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, θα είναι μεγαλύτερη γιατί τα μέτρα είναι ανεπαρκή κι εξαγγέλλονται με δόσεις

Η πρόταση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να δώσουν το 50% των αποδοχών τους για τον κορονοϊό έχει θετικό συμβολισμό και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αυτή η πρόταση να μην μείνει στον προαιρετικό της χαρακτήρα, αλλά να γίνει δεσμευτική για μεγαλύτερη διάρκεια και να αφορά και περισσότερους. Όχι μόνο βουλευτές, ευρωβουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και τους περιφερειάρχες, δημάρχους, μετακλητούς υπαλλήλους, δημοσιογράφους στα Γραφεία Τύπου Υπουργείων και κομμάτων. Σε ό,τι μας αφορά είναι βέβαιο ότι μετά την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, γιατί δεν συμφώνησε η ΝΔ, εμείς, με το που θα ανακοινωθεί αρμοδίως από το κόμμα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Η ύφεση που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία και η ανεργία κι η φτώχεια που θα προκαλέσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, θα είναι μεγαλύτερη γιατί τα μέτρα είναι ανεπαρκή κι εξαγγέλλονται κατά δόσεις. Και αυτό μεγεθύνει την έκταση της ζημιάς. Όλοι ξέρουν ότι όταν έρχεται ένα τσουνάμι υφεσιακό είναι προτιμότερο να βάλεις ένα μπαζούκας από την αρχή, για να έχεις ένα σχέδιο συνολικό, και να μην έχεις κάθε εβδομάδα και άλλα μέτρα. Αν συγκρίνει δε κάνεις το μέγεθος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε στον πάτο της Ευρωζώνης, πολύ πίσω από αυτά που έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία κι η Ιταλία, και σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά και στη στήριξη των εργαζομένων.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μία υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Καταθέτουμε περισσότερες προτάσεις και κάνουμε λιγότερο πολεμική στην κυβέρνηση. Καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε εμείς, όταν ήμασταν στην κυβέρνηση

Στο πακέτο των εξαγγελιών λείπει κάτι, που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ ανησυχητικό και θα το βρούμε μπροστά μας. Δεν υπάρχει πρόσθετη δέσμη μέτρων για αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, τον άνεργο, τον κοινωνικά αποκλεισμένο, αυτόν που δεν έχει κανένα εισόδημα. Συν του ότι και η στήριξη στους εργαζόμενους είναι σε χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, που έχουμε και υψηλότερη παραοικονομία από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στη μαύρη εργασία και για τους οποίους αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Και εδώ νομίζω ότι χρειάζεται άμεση διορθωτική παρέμβαση. Έχουμε το περιθώριο της ευελιξίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε το μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Και νομίζω ότι είναι λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν αξιοποιεί ένα μέρος από αυτό σε αυτή τη δέσμη μέτρων. Και τα λέω με πολύ μεγάλη προσοχή διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα στιγμή, ασκεί μία υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Περισσότερες προτάσεις καταθέτουμε και λιγότερο πολεμική κάνουμε στην κυβέρνηση. Καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε εμείς όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, στο Μάτι, Στο Μακεδονικό, στη Μάνδρα.

Αυτή την στιγμή, ακόμη και αν προκύψει ένας χλομός συμβιβασμός από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, θα έχουμε ένα πακέτο χαμηλότοκης στήριξης όλων των οικονομιών της Ευρωζώνης, επομένως και της Ελλάδας, λόγω της πανδημίας. Ή για τον ίδιο λόγο που μπήκαν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα λόγω πανδημίας. Η λογική «δεν ξοδεύω τώρα που έχει πάρει φωτιά το σπίτι, για να τα αφήσω για καβάτζα για το μέλλον», νομίζω ότι θα μεγαλώσει το μέγεθος της ύφεσης, το μέγεθος της φτώχειας, το μέγεθος της ανεργίας, και πρέπει να τρέξουμε γιατί στην Ελλάδα 9 στους 10 ανέργους δεν παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας και αυτό είναι αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ.

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ