03/06/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Υποστελεχωμένο το παράρτημα ΕΛΓΑ Καβάλας

Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό λειτουργεί το παράρτημα του ΕΛΓΑ Καβάλας. Είναι γνωστό ότι από το 2016, ο ΕΛΓΑ έχει τη δυνατότητα να διενεργεί προσλήψεις γεωπόνων και κτηνιάτρων μέσα σε 12 μήνες.

Το παράρτημα Καβάλας έχει γνωστοποιήσει στη Γενική Διευθύντρια του ΕΛΓΑ την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του υποκαταστήματος, η οποία αποτυπώνεται στην έλλειψη ακόμα και συμβασιούχων κτηνιάτρων. Παράλληλα αιτείται την άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού (έναν κτηνίατρο και έναν διοικητικό υπάλληλο) και 5 συμβασιούχων ΠΕ Γεωπόνων. Μέχρι στιγμής το αίτημα του ΕΛΓΑ Καβάλας δεν έχει ικανοποιηθεί, ενώ οι πρόσφατες διαρροές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για προκήρυξη 50 θέσεων (λόγω των έκτακτων συνθηκών) δεν συμπεριλαμβάνουν την Καβάλα.

Είναι δεδομένο ότι η πανδημική κρίση άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας. Θεωρείται κρισιμότερη από ποτέ η στήριξη του κλάδου με δυναμικές παρεμβάσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Επειδή, το υποκατάστημα Καβάλας υπολειτουργεί και σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, με συνέπεια να δημιουργείται το αίσθημα ανασφάλειας προς τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.

Επειδή, η πανδημική κρίση έχει επηρεάσει τα μέγιστα τον πρωτογενή τομέα και η στήριξη από την πολιτεία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

Επειδή, οι δυσκολίες των παραγωγών και οι ανάγκες τους θα είναι μεγάλες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προκηρύξει άμεσα θέση Κτηνιάτρου και θέσης Διοικητικού Υπαλλήλου για το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας;

2. Προτίθεται να πιέσει ώστε να παρθεί απόφαση για την πρόσληψη 5 ΠΕ Γεωπόνων που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Καβάλας;

3. Πώς θα εξασφαλίσει τις ανάγκες για στόλο 5 αυτοκινήτων τα οποία θα καλύπτουν όλο το εύρος της ΠΕ Καβάλας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου