ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/09/2020

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους



Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας, Αλέξανδρου Αυλωνίτη:

Με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης δήλωσε τα εξής :

Μια νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει με προσδοκίες και όνειρα για τα παιδιά μας. Μία νέα εμπειρία γνώσεων με προορισμό τη μάθηση και την ατομική πνευματική καλλιέργεια.

Ένας κοπιώδης καθημερινός αγώνας για μαθητές, γονείς και δασκάλους. Μία ιδιαίτερη προσπάθεια που θα καταβληθεί φέτος, από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς, οι όροι αυτής της σχολικής χρονιάς δεν θυμίζουν σε τίποτα με οποιοδήποτε σχολικό έτος του παρελθόντος.

Συνοδοιπόροι λοιπόν, των παιδιών μας είμαστε όλοι εμείς που είμαστε πρόθυμοι να αμβλύνουμε τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν και να εμποδίσουμε τις συνέπειες εκείνες, της υγειονομικής πανδημίας του Κορωνοϊού που δεν πρέπει ακυρώσουν το εκπαιδευτικό έργο.

Το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, είναι συνυφασμένο με την υγεία των παιδιών μας, για αυτό και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η έναρξη όμως, της μαθησιακής διαδικασίας ελλοχεύει μεγάλους και απευκταίους κινδύνους, όταν δεν ενδυναμώνεται με περισσότερους εκπαιδευτικούς, με περισσότερους φροντιστές καθαριότητας, με περισσότερο υγειονομικό υλικό κι όταν, δεν κατανέμονται οι μαθητές μέχρι 15 ανά σχολική αίθουσα.

Η δίψα για γνώση που αναμφίβολα, διαθέτουν τα παιδιά μας μπολιασμένη με τη θέληση για οργανωμένο διάβασμα και συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό είναι ένας δρόμος επιτυχίας που οφείλουμε να τον κρατήσουμε ανοιχτό παρά τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν.

Καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Είμαστε δίπλα σας για να προσαρμόσουμε τα όποια δεδομένα, όσο πιο κοντά στις ανάγκες σας.
Καλή Χρονιά στα παιδιά μας και στους δασκάλους τους.

 

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται φέτος να αλλάξουν τις συνήθειές τους μέσα στις σχολικές  αίθουσες, αλλά και έξω από αυτές σε κάθε δραστηριότητα του σχολικού βίου.

Δυστυχώς η πολιτεία μετακύλισε τις ευθύνες της  ξεχωριστά στους πολίτες και μαθητές στον καθένα από μικρό ή μεγαλύτερο.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να προσέχουμε όλοι μας  τον εαυτό μας αλλά και τον διπλανό μας έχοντας στο νου μας ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Φέτος η σχολική κοινότητα θα δοκιμαστεί πολλαπλά, καθώς αν και υπήρξε ικανό χρονικό διάστημα για να πάρει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προσλήψεις εκπαιδευτικών και μικρά σε αριθμό μαθητών τμήματα, τελικά σημαντικά ζητήματα έμειναν υποσχέσεις.

Στους εκπαιδευτικούς και γονείς εύχομαι υγεία και δύναμη στο εξαιρετικά δύσκολο, αλλά σημαντικό έργο τους.

Επίσης να ευχηθώ σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές υγεία και μια χρονιά αποδοτική, γεμάτη χαμόγελα.

 

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου, Νάσου Ηγουμενίδη

Σε μια ιδιαίτερη χρονιά, με ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου μια καλή σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και πρόοδο.

Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην σημειώσω ότι σήμερα οι περισσότεροι γονείς είναι εξαιρετικά ανήσυχοι που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Την ίδια ανησυχία έχουν και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό: Εξαιτίας των απαράδεκτων παλινωδιών και καθυστερήσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι μετέωρο σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ένα αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί και αφορά την δημόσια υγεία στα σχολεία.

Η Κυβέρνηση:

-Αντί να διασφαλίσει εγκαίρως μάσκες στα σχολεία, καθυστέρησε και το άφησε για την τελευταία στιγμή. Μόλις προχθές μάλιστα ενημερωθήκαμε πως ανάδοχοι δεν πληρούν στοιχειώδη κριτήρια σε προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας για την προμήθεια μασκών στα σχολεία

-Αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, πρέπει να είναι η μοναδική Κυβέρνηση στον πλανήτη που εν μέσω πανδημίας νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

- Αντί για μόνιμους διορισμούς, περνάει απόψε από τη Βουλή – πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων -  τον θεσμό του προσωρινού αναπληρωτή 3μηνης «διάρκειας», γιατί πολύ απλά θέλει καθηγητές με «ημερομηνία λήξης» και όχι μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για τα παιδιά μας.

- Αντί να αυξήσει τις σχολικές αίθουσες και επομένως τις αποστάσεις, θεωρεί πως αρκούν οι υπάρχουσες δομές και διαφημίζει τον καθιερωμένο αγιασμό στα σχολεία σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτε.

-Αντί σήμερα να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις, η Υπουργός ας επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου που σήμερα  - λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού – αναστέλλει τη λειτουργία του. Και ας  φροντίσει κάποια στιγμή να απαντήσει στους γονείς που της έχουν στείλει αναλυτικό υπόμνημα.

-Αντί για διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, η  Κυβέρνηση οφείλει να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να εγκαταλείψει την πυξίδα του «πηγαίνοντας και κάνοντας».

Όσο δύσκολη κι αν είναι μια τέτοια απόφαση, αλλά ακριβώς για λόγους δημόσιας υγείας, όταν φέτος θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι προσωπικά κρίνω πως δεν είναι απαραίτητο να παραστώ όπως κάθε χρόνο σε σχολείο του Νομού Ηρακλείου. Είμαι βέβαιος πως θα δοθεί μια άλλη ευκαιρία και πως οι δάσκαλοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προστατεύσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες.

 

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου και αν. τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρη Μαμουλάκη

Στην έναρξη της πιο ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς των τελευταίων δεκαετιών, όπου οι νέες υγειονομικές και κοινωνικές συνθήκες δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, θα ήθελα να ευχηθώ υγεία και δύναμη σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Τα νέα αυτά δεδομένα, που έρχονται να προστεθούν στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική ιδεοληψία, όπως είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, οι πολλές κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών, αλλά και η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μας οδηγούν στο να συνεχίσουμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση της ΝΔ, για να γίνει πράξη το αυτονόητο. Για να γίνει κατανοητό ότι η επένδυση στη σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Και αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας, απέναντι στη νέα γενιά.

 
Δήλωση της βουλευτή Κοζάνης, Καλλιόπης Βέττα

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά στις μαθήτριες και τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολικών μας μονάδων.

Φέτος, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας. Όλοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε τηρώντας τους κανόνες για να θωρακίσουμε την δική μας υγεία, αλλά και των οικείων μας.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι δεν λήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Προτάσεις όπως η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, η πρόσληψη εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και μόνιμων, η στελέχωση όλων των σχολείων με καθαρίστριες δεν αξιοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ανασφάλεια για την λειτουργία των σχολείων.

Εύχομαι, παρά τη πλημμελή διαχείριση, η χρονιά να κυλήσει απροβλημάτιστα ώστε παιδιά και εκπαιδευτικοί να κάνουν ένα υπέροχο ταξίδι προς τη γνώση, την κοινωνικοποίηση και την συνύπαρξη που μόνο το σχολείο μπορεί να προσφέρει.

Καλή σχολική χρονιά!

 

Δήλωση της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχη Υγείας, Δώρας Αυγέρη


Να καταφέρουμε ν’ αναδείξουμε το χαμόγελο των παιδιών ακόμη και κάτω από τη μάσκα


Tην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μια ημέρα ιδιαίτερη, μια ημέρα αισιοδοξίας, κατάφερε με τους χειρισμούς του ο κ. Μητσοτάκης να την μετατρέψει σε ημέρα φόβου, για γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές.
Εμείς θα παραμείνουμε στο πλευρό τους. Φορώντας τη μάσκα της προστασίας και όχι το προσωπείο της υποκρισίας. Και μαζί θα καταφέρουμε ν’ αναδείξουμε το χαμόγελο των παιδιών, ακόμη και κάτω από αυτή τη μάσκα. Ώστε όταν έρθει η ώρα να βγει, όταν δεν θα την έχουμε ανάγκη, στα πρόσωπά μας να βλέπουμε την συλλογική προσπάθεια, τον συλλογικό αγώνα που κερδήθηκε από την κοινωνία για την κοινωνία. Από κοντά κι απ’ τον καθέναν μας, για κάθε συνάνθρωπό μας, όπου κι αν βρίσκεται.

Καλή Πρόοδο!
Με Υγεία!

 

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Βρισκόμαστε και επίσημα στην αυγή μιας νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας. Μετά την περιπετειώδη, λόγω της πανδημίας, λήξη της προηγούμενης που βιώσαμε, ξεκινά μια νέα χρονιά, για νέες γνώσεις, νέες εμπειρίες αλλά ένα στόχο. Την προσπάθεια  όλων των μαθητών και των μαθητριών να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να θεμελιώσουν τις βάσεις που θα τους επιτρέψουν να πετύχουν τους στόχους τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.  Είναι γεγονός άλλωστε πως κάθε τι που αξίζει στην ζωή μας,  απαιτεί προγραμματισμό, μέθοδο και επίμονη προσπάθεια ώστε να δρέψουμε στο τέλος τους καρπούς της επιτυχίας.

Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνει το γεγονός πως η πανδημία δεν μας έχει αφήσει, οφείλουμε όλοι να είμαστε πιο υπεύθυνοι στην πορεία αυτής της χρονιάς. Στην έννοια Εκπαίδευση προστίθεται ακόμη πιο επιτακτικά πλέον και η Ασφάλεια, κάτι που απαιτεί τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων, άμεσα ή έμμεσα σ’ αυτή και κυρίως της Κυβέρνησης.

Είναι  θεμελιώδης ο ρόλος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και για να επιτευχθεί σωστά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν απαιτείται μόνο να είναι τα βιβλία στα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς. Χρειάζονται περισσότεροι καθηγητές για την αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες, ώστε να μην υπάρξουν και εκπτώσεις στη διδασκαλία των μαθητών. Χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων μας και αδιάλειπτη πρόνοια μέσων ατομικής προστασίας. Απαιτείται έγκαιρη και συνεχής διαδικασία των απαραίτητων τεστ για τον ιό και όχι απλά δειγματοληπτικά. Δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες, ενώ υπάρχει παράλληλα η προηγούμενη εμπειρία και εκλείπει το στοιχείο του αιφνιδιασμού ως δικαιολογία.

Όλοι μας και ο καθένας από τη θέση του, οφείλουμε να εργαστούμε αρμονικά και να σταθούμε αρωγοί στον επίπονο αγώνα των μαθητών, ώστε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες που θα τους οδηγήσουν στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Εύχομαι σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Καλή Δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά με προσοχή και συνεργασία ώστε να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία.

Πάνω απ’ όλα βέβαια, προτρέπω τους μαθητές και τις μαθήτριες να μάθουν και  να αναπτύξουν τη δημιουργική ελευθερία της σκέψης, να δουν τον κόσμο θετικά και να θελήσουν μέσα και από τη δική τους πρόοδο να τον κάνουν καλύτερο! Είστε το μέλλον και η ελπίδα!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με Ασφάλεια σε όλους και όλες!

 

Δήλωση της βουλευτή Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου

Εύχομαι στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους κηδεμόνες καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο! Ελπίζω, αυτή την εκ προοιμίου δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά που ξεκινάει να κυλήσει όσο το δυνατό πλησιέστερα στην κανονικότητα, ευελπιστώντας ότι οι ελλείψεις, οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις θα μας απασχολήσουν μόνο στην έναρξη του έτους.

Όμως, η έναρξη της μαθησιακής διαδικασίας ελλοχεύει μεγάλους και απευκταίους κινδύνους, όταν δεν ενδυναμώνεται με περισσότερους εκπαιδευτικούς, με περισσότερους φροντιστές καθαριότητας, με περισσότερο υγειονομικό υλικό κι όταν, δεν κατανέμονται οι μαθητές μέχρι 15 ανά σχολική αίθουσα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα σταθώ δίπλα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς για να παλέψουμε μαζί ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία και την απρόσκοπτη μαθησιακή εμπειρία των παιδιών.

Καλή σχολική χρονιά!

 


Δήλωση του βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Η. Παπαηλιού

Αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, υπό τις ιδιαίτερες, λόγω κορωνοϊού, συνθήκες.

Όμως, χωρίς τήρηση των αποστάσεων στις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς το διορισμό  μόνιμων καθηγητών και δασκάλων, χωρίς  προσλήψεις επαρκούς αριθμού αναπληρωτών που να καλύπτουν τις πρόσθετες ανάγκες, χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού καθαριστριών για την απολύμανση και τον συνεχή καθαρισμό των σχολείων.

Το δημόσιο σχολείο βρίσκεται στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού, χωρίς να διατίθενται πρόσθετοι πόροι, το «επιτελικό κράτος των αρίστων» του πρωθυπουργού το αφήνει  στην τύχη του.

Όλα επαφίενται στην ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα  όσων μετέχουν στη σχολική-στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ελπίζουμε, όλα να πάνε καλά.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και πρόοδο.     

 

Δήλωση της βουλευτή Χαλκιδικής, Κυριακής Μάλαμα

Η νέα σχολική χρονιά ν​α αποτελέσει αφετηρία για δημιουργία και γνώση
Η νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινάει μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μας καλεί όλους σε συστράτευση για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Φέτος, η δύσκολη συγκυρία επιβάλλει ευρεία συστράτευση όλων, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω, για να μην υπάρχει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό, για να μην χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα. Όλοι μαζί, το μαθητικό κίνημα, οι εκπαιδευτικοί, το γονεϊκό κίνημα να παλέψουμε για τη δημόσια παιδεία και για την στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας.


 

Δήλωση της βουλευτή Βοιωτίας, Γιώτας Πούλου, βουλευτή Βοιωτίας

Αγαπητοί μαθητές, μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά, ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και εμπειρίας στη ζωή σας!

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και αγαπητοί γονείς, αναλαμβάνουμε συλλογική ευθύνη για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές και ζητούμε την υγειονομική θωράκιση των σχολικών μονάδων, μέσω παροχής μέσων προστασίας, μασκών και αντισηπτικών, περιορισμού του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα, και φυσικά μέσω προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού.  

Οι ευθύνες για τα προβλήματα και τις παραλείψεις θα αποδοθούν έγκαιρα και ακέραια στους αρμόδιους.

Ας προσπαθήσουμε ενωμένοι να στηρίξουμε το κρίσιμο αγαθό της Δημόσιας Εκπαίδευσης με αισιοδοξία και αλληλεγγύη.

Καλή πρόοδο στους μαθητές μας!

Καλή δύναμη σε όλους!

Δήλωση του βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ιωάννη Μουζάλα

Σήμερα ξεκινάει μια δύσκολη σχολική χρονιά, μια σχολική χρονιά αλλόκοτη για όλους μας, μαθητές, δασκάλους και καθηγητές αλλά και για εμάς τους γονείς. Να ευχηθούμε από καρδιάς να κυλήσουν όλα ομαλά και να ανταποκριθούμε όλες και όλοι στα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ηρεμία και την ασφάλεια, συνθήκες απαραίτητες για την πρόοδο των παιδιών μας και για τη διασφάλιση των απαιτούμενων όρων προκειμένου και οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας να ανταποκριθούν στο έτσι κι αλλιώς δύσκολο έργο τους.

Κυρίως όμως, η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει έστω και τώρα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Έλληνες πολίτες και τη νεολαία μας.

Τα δείγματα γραφής προς το παρόν δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους μας φόβους καθώς μέχρι σήμερα που το κουδούνι χτύπησε γίνεται φανερό ότι ούτε οι στοιχειώδεις όροι υγειονομικής ασφάλειας δεν έχουν διασφαλιστεί καθώς σε μεγάλο αριθμό των σχολείων ή δεν υπάρχουν μάσκες ή  διανέμονται λιγότερες από τις προβλεπόμενες. Μόλις προχθές το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε άγονο σημαντικό μέρος του διαγωνισμού της ΚΕΔΕ για τις μάσκες στα σχολεία.

Η Κυβέρνηση "αριστεύει" προς το παρόν σε ανικανότητα. Αδιαφορεί για την υγεία 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι σοβαρές.

Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι δε θα κινδυνεύσει η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Ότι δε θα γίνουν τα σχολεία εστίες εξάπλωσης της πανδημίας.

Να υπενθυμίσουμε τέλος, τα 10 μέτρα που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων στη χώρα μας:

Έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για υγειονομική θωράκιση των σχολείων και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Αυξημένα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά.

Σχολαστική καθαριότητα αιθουσών και WC (πρόσληψη απαραίτητου και αναγκαίου προσωπικού).

Τάξεις 12-15 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση των αιθουσών.

Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών

Προσλήψεις επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο. Επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία για παρακολούθηση και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας.

 

Δήλωση του Γιώργου Ψυχογιού, Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Κορινθίας,  για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Δήλωση του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Ψυχογιού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για τα προβλήματα που φαίνονται ήδη πριν μπουν τα παιδιά στις αίθουσες, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος από τον αγιασμό στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Κορίνθου, όπου και παραβρέθηκε.

«Παρουσία μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά απουσία αντισηπτικών - μόνο ελάχιστα υπήρχαν που είχαν ξεμείνει από το καλοκαίρι -, μασκών - ήρθαν χτες βράδυ (!) αλλά δεν είχαν προλάβει να διανεμηθούν -, επιπλέον διδακτικού προσωπικού και καθαριότητας - ήταν οι ίδιοι και λιγότεροι - και χωρίς επαρκή εξοπλισμό τηλεκπαίδευσης, ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά σε δύο από τα πιο κεντρικά σχολεία της Κορίνθου.

Το επιτελικό κράτος των "αρίστων" της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει στα στοιχειώδη ούτε για την υγειονομική προστασία και θωράκιση της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν τέλει της κοινωνίας.

Απαιτούμε άμεση χορήγηση των απαραίτητων υλικών, επιπλέον προσλήψεις σε καθαριότητα και εκπαιδευτικό προσωπικό και με μόνιμες θέσεις, μείωση των μαθητών ανά τάξη σε χώρους που μπορούν και έπρεπε να βρεθούν, έκτακτο κονδύλι στους Δήμους για την κάλυψη των βασικών αναγκών, υλοποίηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, πρόσβαση όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και γενικότερα στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Η πρώτη εικόνα παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, παρά τις δυσκολίες, ήταν δυναμική και εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε να αφεθούν μόνοι τους και να απαξιωθεί το δημόσιο σχολείο, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Εύχομαι σε όλους και όλες καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και αλληλεγγύη!»  
  

Άννα Βαγενά: «Οι μάσκες της ντροπής»

Τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα 14/09/20 και εύχομαι στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά. Το άνοιγμά τους, όμως, συνοδεύτηκε με ένα ακόμη τραγέλαφο του επιτελικού κράτους της ΝΔ. Καταπληκτικό δείγμα ανοργανωσιάς, έλλειψης συντονισμού και ασυνέπειας για τα παιδιά, από τα οποία ζητάμε να συμμορφωθούν με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό υπό την απειλή αποβολής, ενώ κατά τα άλλα θα κάνουν μάθημα μέσα σε τάξεις με έως και 27 άτομα - με συγχωρείτε, 17 κατά μέσο όρο ήθελα να πω.

Πώς κατάφερε, όμως, η κυβέρνηση των αρίστων να εκτεθεί τόσο ανεπανόρθωτα; Μάσκες ακούγαμε και μάσκες δεν βλέπαμε και μας διαβεβαίωνε η Υπουργός και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι οι μάσκες θα φτάσουν έγκαιρα και φτάνουν τελικά οι μάσκες - πραγματικά στο παρά πέντε – και είναι μάσκες για κάποιο μυθικό γίγαντα ή εναλλακτικά θήκη για το παγουρίνο, πάντως για μικρά παιδιά δεν είναι. Μα πώς έγινε αυτό;

Απ’ ότι φαίνεται, η παρασκευή των μασκών ανατέθηκε τελευταία στιγμή και με εσπευσμένες διαδικασίες, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σε εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται σε κατασκευές αλουμινίου, σε αποκριάτικα εποχικά είδη και σε διαφημιστικά προϊόντα.

Βέβαια, μικρό το κακό. Τα γνωστά ΜΜΕ θα παίξουν για λίγο τη σχετική απάντηση της κυβέρνησης - για λίγο, όχι για πολύ, γιατί και αυτή ακόμα δεν σώζει την κατάσταση – και μετά θα προχωρήσουν σε μία άλλη επιτυχία της κυβέρνησης, ίσως λίγο πιο πιστευτή.

Όμως, για να μιλήσουμε σοβαρά, εκτός από το  κάκιστο παράδειγμα που έδωσε όλη αυτή η ιστορία στα παιδιά, μιλάμε για ένα κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ, από τα χρήματα των φορολογουμένων. Θα λογοδοτήσει κανείς για αυτή τη ζημία; Ή μήπως είναι ασήμαντο ποσό και θα αλλάξουμε εύκολα τη συζήτηση; Και τι θα γίνει με τις μάσκες; Θα φτιαχτούν νέες μάσκες για τα παιδιά, σύμφωνα με τις περιβόητες υποσχέσεις της Υπουργού; Ο λαός θα τις πληρώσει και αυτές;

Τέλος, έχω να κάνω μία πρόταση για να μην πάνε χαμένες οι τεράστιες μάσκες. Να τις φοράνε οι επιτελείς του επιτελικού κράτους και ιδιαίτερα οι υπουργοί κ. Θεοδωρικάκος και κ. Κεραμέως για να κρύψουν τη ντροπή τους, αν έχουν.

 
   



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ