ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

28/09/2020

Ερώτηση Κ. Μάλαμα με θέμα «Εξέταση αθέμιτων πρακτικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την διαμόρφωση της τιμής της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική»

Ερώτηση Κ. Μάλαμα με θέμα «Εξέταση αθέμιτων πρακτικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την διαμόρφωση της τιμής της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική»



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα : «Εξέταση αθέμιτων πρακτικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την διαμόρφωση της τιμής της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική»

Η τιμή της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική φέτος παρουσιάζεται αδικαιολόγητα χαμηλή, παρόλο που η καρποφορία εξελίχθηκε ομαλά κι η παραγωγή κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς το προϊόν να έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές. Εντούτοις, η τιμή για την πρώτη κατηγορία κινείται, πρωτοφανώς, κάτω από 1 ευρώ, ενώ για την τελευταία κατηγορία κάτω από 70 λεπτά. Η πτώση στις τιμές που προτείνουν οι μεταποιητές στους παραγωγούς για την αγορά της παραγωγής ανέρχεται στο 50% της περσινής τιμής.

Είναι, στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητο να εξεταστούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι συνθήκες διαμόρφωσης αυτής της τιμής από την αλυσίδα μεταποίησης, να εξεταστεί εάν υπάρχει ζήτημα κατάχρησης διαπραγματευτικής θέσης από τους μεταποιητές που αγοράζουν μεγάλο μερίδιο της παραγωγής και να εξεταστεί εάν έχουν διαμορφωθεί αγοραστικές συμμαχίες που διαστρεβλώνουν τον θεμιτό ανταγωνισμό, με στόχο την διαμόρφωση χαμηλών τιμών.

Επειδή η τιμή της πράσινης ελιάς θα πρέπει να ρυθμίζεται από την αγορά μέσα από διάφανους κανόνες.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός  

Είναι στις προθέσεις του να ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις πολύ χαμηλές τιμές που προτείνουν οι μεταποιητές της πράσινης ελιάς στους παραγωγούς της Χαλκιδικής, ώστε να ερευνηθούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού;


Η ερωτώσα βουλευτής
Μάλαμα Κυριακή



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ