ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/10/2020

Χρ. Γιαννούλης: Χρέος μας απέναντι στο λαό να διεκδικήσουμε τη δεύτερη φορά

Χρ. Γιαννούλης: Χρέος μας απέναντι στο λαό να διεκδικήσουμε τη δεύτερη φορά



Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χρήστος Γιαννούλης στον ιστότοπο newsique.gr και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά. Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα η αριθμητική πρόσθεση δυνάμεων αλλά ο συνδυασμός αριθμού και ταλέντου, ικανότητας, ειδίκευσης και δουλειάς. Η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικό ζήτημα και για το μέλλον του τόπου. Η Αριστερά που μας εμπνέει και στηρίζεται κυρίως από αυτούς που έχουν τους αγώνες της και ως σημάδια στο κορμί και την ψυχή τους (όσοι είναι ακόμη εν ζωή), μας υποχρεώνει να διεκδικήσουμε την Δεύτερη Φορά».

 

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Γιαννούλη το εθνικά-πανδημία-οικονομίας τρίπτυχο ξαναβάζει τη χώρα σε μία περίεργη τροχιά. Με τους πολίτες να αναζητούν τη διέξοδο μάλλον στην ασφάλεια του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η ιστορία σε αυτή την χώρα δεν είναι στατική. Η δημοσκοπική φορμόλη δεν αρκεί για να καλύπτει την δημοκοπική στάση και την αναποτελεσματικότητα του Μητσοτάκη. Το κλειδί της ιστορίας είναι πως μέσα στην δίνη των γεγονότων και εξαιρετικά πρωτόγνωρων καταστάσεων δεν υπήρξε η δυνατότητα να είναι αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης, το πλήθος και το είδος των ψεμάτων, μαζί με μια ενορχηστρωμένη ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ υστερία που τον έφεραν στην εξουσία.

Η ουσία δεν αλλάζει όμως, η κυβέρνηση διατηρεί το επιχείρημα ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί προφανώς ο κόσμος δεν βρίσκει κάτι ουσιαστικό στην αντιπρόταση ή την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζούμε δύο πραγματικότητες και αυτό είναι λογικό να δημιουργεί σύγχυση, με την βοήθεια και ενός δικτύου που είτε παραπληροφορεί είτε αποσιωπά εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις της Κυβέρνησης που οδηγούν στην τρίτη χρεοκοπία.

 

Ακούγεται βαριά σαν κατηγορία αλλά και κάπως θα έπρεπε να αποτυπώνεται αυτό που λέτε. Αν όχι σε δημοσκοπήσεις, σε ένα κλίμα συσπείρωσης γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, γύρω από τους κοινωνικούς εταίρους που οργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Κάπου να υπάρχει ένα στίγμα αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι σαν να μου λέτε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν από το Μάρτιο μέχρι σήμερα μόνο 800 ευρώ για να ζήσουν, είναι ευχαριστημένοι; Είναι σαν να λέμε ότι οι Γιατροί και οι Νοσηλευτές καθημερινά κάνουν εκκλήσεις για προσλήψεις και ενίσχυση των υποδομών στο ΕΣΥ, βιώνουν την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης; Και διαμαρτύρονται γιατί όλοι πολεμούν τον Μητσοτάκη; Είναι σαν να λέμε ότι οι περίπου 100 χιλιάδες οικογένειες που θα βρεθούν το πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών, χωρίς ούτε ένα ευρώ εισόδημα, πιστεύουν στο θαύμα που ευαγγελίζεται ο Μεσσίας Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

Κλείνω τον κατάλογο των ερωτημάτων που θα μπορούσε να είναι ατελείωτος, με τον «φτωχευτικό» κώδικα που αποτελεί το πιο σκληρό, απάνθρωπο και αντιαναπτυξιακό νόμο των τελευταίων πενήντα ετών. Ένα μνημόνιο φτωχοποίησης των Ελλήνων όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά κυρίως για το ότι αφαιρεί από την ελληνική δικαιοσύνη το δικαίωμα και την υποχρέωση να κρίνει ποιος χρειάζεται προστασία και το μεταφέρει στις Τράπεζες και τα στελέχη τους. Τους ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά ότι ως τραπεζίτες με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και των δημόσιων ταμείων, ευθύνονται για την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους την περίοδο 2004- 2009 και τώρα καλούνται και πάλι να διαχειριστούν το «δημιούργημα» τους με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους και να εξοντώσουν τους δανειολήπτες.

 

Αν θα έπρεπε να αξιολογήσετε το πιο σημαντικό θέμα για το οποίο οι επιδόσεις της Κυβέρνησης απέχουν από την εικόνα που παρουσιάζει, πιο θα επιλέγατε;

Αυτή είναι η πιο δύσκολη δοκιμασία που θα μπορούσατε να βάλετε σε μία συζήτηση, γιατί δυστυχώς πρόκειται για κοκτέιλ κακών επιδόσεων. Θα μείνω στο Θέμα των Μεταφορών και των συγκοινωνιών που εκτός της εγκληματικής συμβολής στην διασπορά του ιού περιέχουν και μία απάνθρωπη πολιτική επιλογή για τους εργαζόμενους τους ασθενέστερους οικονομικά που χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και η Πανδημία να μην υπήρχε, η συνειδητή επιλογή της «Σαρδελοποίησης» και του συνωστισμού σε Λεωφορεία και Μετρό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση και την αδράνεια τόσων μηνών, είναι κάτι παραπάνω από εξοργιστική και άθλια. Ο Αρμόδιος Υπουργός δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο Επικεφαλής της Ομάδας των ειδικών κ. Τσιόδρας , αν και αναρμόδιος, διαθέτει το καταπίστευμα εμπιστοσύνης που έχει στους πολίτες για να υπερασπιστεί ή να δικαιολογήσει την Κυβέρνηση, επικροτώντας την αδράνεια της ως μονόδρομο. Δηλαδή, αν και υπάρχουν 170 οχήματα του ΟΑΣΑ, 100 οχήματα Τρόλεϊ και 200 Οχήματα του ΟΑΣΘ που με ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που ξοδεύονται για «δουλίτσες», θα μπορούσαν να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί άμεσα και σημαντικά η «σαρδελοποίηση» των επιβατών.

Και επειδή ακούω σε αυτόν τον προκλητικά ετεροβαρή δημόσιο διάλογο στα μέσα Ενημέρωσης, συμψηφιστικά επιχειρήματα του τύπου «Μα και εσείς αυτόν θα επιλέγατε…», νοιώθω υποχρέωση να θυμίσω ότι η ιστορία των προσώπων και των γεγονότων δεν παραμένει στατική. Είναι προσωπική μου γνώμη χωρίς να αποδομεί την επιστημονική συγκρότηση και συμβολή του κυρίου Τσιόδρα , αλλά ένας επιστήμονας που προσφέρει την τεχνογνωσία και το κύρος και την εμπιστοσύνη του λαού για να καλύψει μία κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ανακριβή στοιχεία, δεν θα αποτελούσε πλέον «Επιλογή». Στην κορύφωση των κρίσεων και στις δύσκολες στιγμές, αποδεικνύεται και η δεοντολογική και ηθική πληρότητα όλων μας.

 

Δεν θα προσπεράσω με ευκολία αυτό που σε εισαγωγικά διατυπώσατε ως «δουλίτσες».

Και στον πτωχευτικό κώδικα αλλά και εν γένει στις νομοθετικές πρωτοβουλίες Μητσοτάκη μέσω υπάκουων υπουργών, προκύπτει η αναβίωση ενός πολύπτυχου που πληρώσαμε ακριβά σαν χώρα με την απόλυτη χρεωκοπία του 2009.

Τραπεζίτες – Προνομιακές σχέσεις φίλων -χορηγών με τις Τράπεζες – Εκατομμύρια ευρώ σε μέσα Ενημέρωσης με πρόσχημα την πανδημία (κάποτε θυμηθείτε έδιναν λεφτά για διαφημίσεις που προέτρεπαν τον απαίδευτο χρηματιστηριακά πολίτη, να γίνει χρηματιστής) – Εργαλειοποίηση της Βουλής για τροπολογίες κατά παραγγελία – Νέο Πογκρόμ διαχείρισης Ευρωπαϊκών κονδυλίων και εργαλείων από ολιγομελή όργανα της Γαλάζιας Αυτοδιοίκησης.

Απευθείας Αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε εταιρίες που παράγουν πόρτες αλουμινίου για την προμήθεια μασκών και υγειονομικού υλικού. Και κυρίως, αδράνεια στο πρωτοφανές μετά την μεταπολίτευση, έλλειμμα δημοκρατικού διαλόγου και φίμωσης της Αντιπολίτευσης και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μείγμα που δεν πιστεύω ότι άνοιξε η όρεξη τους λόγω πανδημίας αλλά από την αρχή αποτελούσε πολιτικό σχέδιο «ανακατάληψης» του κράτους, οδηγεί στην Τρίτη Οικονομική – Κοινωνική και Πολιτική χρεωκοπία της Ελλάδας.

 

Κύριε Γιαννούλη, στο σπίτι όλα καλά; Δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ όλα καλά;

Εδώ απαντάμε με αυτό που σχολιάζει ο θυμόσοφος λαός μας. Το έπιασα το υπονοούμενο. Θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να είναι ακόμη καλύτερα. Αλλά πριν σας απαντήσω απόλυτα ειλικρινά, θέλω να επισημάνω ότι το υστερικά ΑντιΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΙΤΣΙΠΡΑΣ μένος των εκλογών του 2019 παρέδωσε την σκυτάλη σε έναν απλουστευτικό συμψηφισμό όπου Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν περίπου την ίδια ευθύνη για το Τώρα. Για τα πεπραγμένα δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θεωρείτε υποχρεωτικό να απαντούμε ως κυβέρνηση και όχι ως αντιπολίτευση. Σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται κολακευτικό αλλά στην ουσία πρόκειται για μία λαθροχειρία που επιχειρεί να σκεπάσει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη αυτού που Κυβερνά (ή νομίζει ότι κυβερνά) και της αντιπολίτευσης.

 

Εδώ κάπου είναι το σημείο που η δημοσιογραφική εμπειρία βοηθάει τον πολιτικό να πετάει λίγο την μπάλα στην κερκίδα για να αποφύγει την αυτοκριτική;

ΑΠ: Όχι αλλά αυτή η εμπειρία σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι απόλυτα την υποχρέωση αφ’ ενός να μην μιλάς και να τοποθετείσαι σαν ρομπότ και κυρίως την ιερή υποχρέωση να θυμάσαι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική (θα έπρεπε και στην Δημοσιογραφία) είναι η αξία του καθήκοντος, του συνολικού καλού, της αποτελεσματικότητας, της εντιμότητας και της διαφάνειας και εν τέλει της παραγωγής πολιτικών και λύσεων που θα πηγαίνουν την ζωή μας και τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά.

Δεν ξέρω αν προκαλεί αλλά η άποψη μου είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ εδώ και καιρό κρατούν την τύχη του τόπου στα χέρια τους. Και δεν αποτελεί μεταφορική ή συμβολική κολακεία ούτε προς τον Αλέξη Τσίπρα (δεν το έχει κανείς από το δύο μας ανάγκη και κυρίως ο Τσίπρας) ούτε προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και όταν εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις από την κεντρική πολιτική γραμμή. Ξέρετε προσπαθούσα και ως δημοσιογράφος, πάντα να δείχνω την αλήθεια μου και αυτό που πιστεύω αφτιασίδωτο, ακόμη και αν προκαλούσε αποστροφή σε όσους διαφωνούσαν, ελπίζοντας όμως ότι αυτοί που θα το εκτιμήσουν μπορούν και να λειτουργήσουν παραγωγικά στον διάλογο και την παραγωγή σκέψης και πολιτικής.

 

Αργείτε πάντα τόσο πολύ να φτάσετε στο δια ταύτα; Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων, διεύρυνσης, νέων Νομαρχιακών Επιτροπών. Θα είναι μία ανώδυνη διαδικασία;

Δυστυχώς ναι σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Είναι κάτι που πρέπει να διορθώνω καθημερινά και το προσπαθώ εδώ και χρόνια. Μάλλον ανεπιτυχώς. Δεν είμαι όμως ο μόνος που πορεύεται με τα ελαττώματά του.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν έχει έλλειμμα πολιτικού στίγματος, γεωγραφίας των πολιτικών του συνόρων, άγνοια του χώρου στον οποίο απευθύνεται, ικανότητα παραγωγής πολιτικής σκέψης και προγραμματικού λόγου. Το αποδείξαμε στην πιο σκληρή περίοδο της πανδημίας όπου είμαστε ο μόνος πολιτικός χώρος που άσκησε αντιπολίτευση με προτάσεις και όχι τυχοδιωκτικά με βάση το αντιπολιτευτικό πρότυπο της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη με συμπρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά και το μπλοκ του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι αυτάρκης σε Οραματική Ηγεσία που συσπειρώνει τους προοδευτικούς πολίτες, είναι τοποθετημένος με ακρίβεια στις ιστορικές ανάγκες της Αριστεράς που πρέπει να συνεχίζει να γράφει σελίδες νίκης και επιτυχιών εν αντιθέσει με την παράδοση που ήθελε την Αριστερά να υμνεί τις ήττες της.

 

Ο λαός που επικαλείστε συχνά λέει ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Στρογγυλεύετε αρκετά τις διαφοροποιήσεις στελεχών και την προσπάθεια των τάσεων να έχουν κυρίαρχο ρόλο;

Δύο απορίες μου παραμένουν αναπάντητες και είναι ταυτόχρονα και πολιτικά ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται άμεσα μία εσωτερική αναδιοργάνωση σε όλη την χώρα, όπου η γραφειοκρατία και οι τασικές ισορροπίες, γίνονται τροχοπέδη στην επαφή μας με πολύ περισσότερους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου. Με την ευκαιρία της εκλογής και του Νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Δημήτρη Τζανακόπουλου , πρέπει με γενναιότητα να δούμε και την αξιολόγηση και την αξιοποίηση του κομματικού προσωπικού σε όλη επίσης την χώρα. Χρειαζόμαστε ανανέωση σε όλα τα επίπεδα και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και τα κατά πολλούς ελάσσονος σημασίας θέματα τα οποία όμως όταν επηρεάζουν την προοπτική των στόχων μας, γίνονται μείζονος σημασίας.

 

Τι εννοείται εσωτερική αναδιοργάνωση; Θα μπορούσε να ερμηνευτεί και σαν αλλαγή φρουράς;

Όχι σε καμία περίπτωση δεν έχει αρνητική φόρτιση. Σήμερα χρειαζόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στην πιο μικρή οργάνωση Μελών ή Νομαρχιακή Επιτροπή, νέους ανθρώπους με τεχνογνωσία, όνειρα, δύναμη, ζωντάνια, φαντασία, πάθη, τσαμπουκά, τσαγανό και σεμνότητα ταυτόχρονα που θα πλαισιώσουν τους εμπειρότερους και θα πρωταγωνιστήσουν στην πορεία επιστροφής στο τιμόνι της χώρας. Πρέπει να το πιστεύουμε όλοι και να μην θεωρούμε ότι είναι πολιτική έκπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ η διεκδίκηση της ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΟΡΑΣ.

 

Πιστεύετε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο βασικός στόχος πρέπει να Είναι η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ;

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ορίζεται με βουλιμία και ιδιοτέλεια. Σε κάποιους ίσως ακόμη και από το 2015 ο όρος εξουσία δημιουργούσε δυσανεξία. Το προσπερνούσαν εκ του ασφαλούς και μέσα από τις θέσεις ευθύνης τους, με στιγμιαίες διαφοροποιήσεις ακόμη και σε πολύ άκαιρα χρονικά σημεία. Η τακτική αυτή πλέον δεν αποδίδει και ελπίζω ή εύχομαι τέλος πάντων ότι ποτέ δεν έγινε με δόλο. Ίσως ήταν μία ατυχής διαφυγή για να ισορροπήσουν.

Η Αριστερά δεν έχει ιδιοκτήτες, ούτε πρόσωπα ούτε τάσεις ούτε ομάδες, ούτε παρέες. Ούτε πρόκειται να γίνει όμηρος συνεργατικών νεωτερισμών εν όψει δημοκρατικών διαδικασιών. Εγώ δεν θέλω να δω στην πορεία των Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων, στρατολόγηση εθελοντών για την τήρηση της γραμμής ή της σταυροδοσίας. Και μετά να κάνουμε να βρεθούμε δύο τρία χρόνια. Δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα η αριθμητική πρόσθεση δυνάμεων αλλά ο συνδυασμός αριθμού και ταλέντου, ικανότητας, ειδίκευσης και δουλειάς. Η Ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία μπορούμε και μιλάμε ελεύθερα απέναντι σε μία Νέα Δημοκρατία που λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο που ενεργοποιεί η ομάδα συμβούλων Μητσοτάκη, είναι καθοριστικό ζήτημα και για το μέλλον του τόπου. Αποδείξαμε και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ότι κυβερνήσαμε για όλους και όχι για τους δικούς μας. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά με την Νέα Δημοκρατία. Η Παράταξη με τους δύο πρωθυπουργούς, έναν για Διαγγέλματα και έναν (Σαμαράς) για να κρατάει τα γκέμια παραμονής στο σκληρό δεξιό ρεύμα κυκλοφορίας, δεν μπορεί να φανταστεί ότι η εξουσία δεν συνδυάζεται απαραιτήτως με πελατειακές κομματικές σχέσεις και γραμμάτια.

Η Αριστερά που μας εμπνέει και στηρίζεται κυρίως από αυτούς που έχουν τους αγώνες της και ως σημάδια στο κορμί και την ψυχή τους (όσοι είναι ακόμη εν ζωή), μας υποχρεώνει να διεκδικήσουμε την Δεύτερη Φορά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ